Mezi Olomoucí a Slušovicemi jsou dva kilometry nové cyklostezky

Olomoucko - Z Olomouce až do Šternberka po cyklostezce podél vody, to je plán, který se postupně stává skutečností. Dnes se otevřel více než dva kilometry dlouhý úsek mezi olomouckou částí Černovír a obcí Slušovice, který propojil dosavadní cyklostezky a zlepšil pohodlí a hlavně bezpečnost lidí dojíždějících do krajského města za prací.

Cyklisté museli jezdit mezi Olomoucí a Šternberkem po hlavním tahu. Často raději sedli do auta a kolo nechali doma. Teď vymění frekventovanou silnici za stezku mezi poli a Trusovickým potokem.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Některé úseky už byly od roku 2009 hotové, chyběly dva kilometry mezi Černovírem a Hlušovicemi. Stezku za šest milionů korun hradila z osmdesáti procent Evropská unie.

Cyklostezka začíná v Olomouci-Chválkovicích. Díky svému povrchu je vhodná nejen pro cyklisty, ale i pro bruslaře.Trasa končí v Bohuňovicích.

„V tomto okamžiku mohou jezdit cyklisté i bruslaři do Olomouce bezpečně bez toho, aby museli používat cesty, jako jsou trojky nebo nedej bože jedničky,“ uvedl starosta Bohuňovic Jiří Petřek.

V plánu je cyklostezku protáhnout o dalších pět kilometrů. Olomouc tak bude cyklostezkou propojená se Šternberkem.

Propojení všech úseků je naplánované na příští rok. Vznikne tak skoro patnáct kilometrů dlouhá trasa.

„Během šesti let se nám podařila vybudovat neuvěřitelná cyklistická dálnice mezi Olomoucí a Šternberkem a jsem potěšen, že toto není jediná vlaštovka v kraji,“ komentoval událost národní cyklokoordinátor Jaroslav Martínek.

Mezi nejznámější trasy patří cyklostezka z Přerova do Lipníka nad Bečvou, která měří dvanáct kilometrů.