Zámek Kunín vystaví poklady z rodinné knihovny generála Laudona

Kunín - Vzácné barokní knihy, vojenské plány a mapy pocházející z rodinné knihovny generála Laudona jsou na zámku v Kuníně. Část obrovské sbírky bude poprvé vystavena na veřejnosti. Mezi biografiemi slavných vojevůdců jsou například i knihy o zahradničení a literatuře.

Ze stovek knih budou na kunínském zámku vystaveny jen ty, které generál Loudon pořídil při svém pobytu v Čechách. Je na nich jeho rodový znak a uvnitř vlastnoruční podpis.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

„Slavný maršál Loudon nebyl jen sběratelem vojenských knih, ale některé z jeho knih dokumentují zájem o umění,“ uvedl kastelán zámku Kunín Jaroslav Zezulčík.

Jako voják začínal Loudon u barona Trencka, velitele pandurů. Tam se učil vést takzvanou malou válku.

Kvůli vojenské taktice si generál Loudon velmi zakládal i na své sbírce map a plánů. Opravdovým skvostem sbírky je i Visherova mapa Moravy z roku 1699.

„Jedná se o jediný výtisk, který je kolorován a zobrazuje podobu Moravy s podobou starých zámků, hradů a měst,“ uvedl Jaroslav Zezulčík.

Jiné mapy, jako například mapa Slezska, jsou ručně malovanými originály. Pro Laudona je tvořil kartograf a zároveň hejtman jeho pluku Anton Didelot de Grange. Mapy jsou informací o zakresleném území i malým výtvarným dílem.

Expozici doplní třeba portrét Loudonovy schovanky, která stojí u generálovy busty. Loudon ji dovezl z Turecka, nechal ji pokřtít a pamatoval na ni i ve své závěti.

Slavnostní vernisáž výstavy se koná v sobotu. Na zámek přijedu z Rakouska Loudonovi potomci i česká šlechta.