U soudu dnes vypovídal i vydíraný podnikatel

Zlín – Před Krajským soudem ve Zlíně dnes v případu údajného bosse slovenského podsvětí Miroslava Masláka vypovídal vydíraný podnikatel Miroslav Zaremba. Maslák měl podle obžaloby spolu s dalšími muži požadovat po podnikatelích vysoké částky, v případě nezaplacení pak obětem vyhrožoval. Soud pokaždé provázejí mimořádná bezpečnostní opatření i řada námitek, které Maslák podává.

Těžkooděnci, vrtulník, policejní auta – jako každé soudní stání s Miroslavem Maslákem i toto provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Policie dál pracuje s možností pokusu o útěk nebo osvobození muže, který měl na Slovensku přezdívku Postrach Pováží. 

Dnešní soud by mohl být jedním z klíčových okamžiků dokazování. Před soudem vypovídal zlínský podnikatel Miroslav Zaremba, který měl být obětí gangu, v jeho případě navíc šlo o nejvyšší vymáhanou částku – pohledávka měla přesahovat 6 milionů korun. Protože podnikatel ale platit nehodlal, bylo mu prostříleno auto nebo fasáda domu. Zda za tím opravdu stál gang vyděračů, to zůstává otázkou. 

Maslák při předešlém dokazování přiznal, že pohledávku vymáhal, ale jen legálně. Při dnešním líčení se snažil upozorňovat na fakt, že sám Zaremba je trestně stíhán za daňové delikty. Zaremba se při odchodu ze soudní síně nechtěl vyjadřovat.

Soud provázejí průtahy 

Už několikrát se Maslák, který je jako jediný z pěti obžalovaných držen ve vazbě, marně snažil žádat o stíhání na svobodě. Podle soudu ale stále trvají důvody pro vazbu. Že je vazba v souladu se zákonem, to nedávno potvrdil i Ústavní soud. K němu už obžalovaný podal celkem deset stížností - třeba na podmínky ve vazbě. „Šest bylo odmítnuto jako zjevně neopodstatněné,“ potvrdil vedoucí referátu vnějších vztahů ústavního soudu Vlastimil Göttinger. 

Maslák se proti průběhu hlavního líčení ohrazuje opakovaně. Podal už desítky podnětů k Ústavnímu, Vrchnímu nebo Krajskému soudu. Neuspěl se stížnostmi kvůli údajné podjatosti předsedy senátu Radomíra Koudely, stěžuje si také na údajnou nepřesnou protokolaci hlavních líčení. Krajský soud jeho námitky nepřijal a rozhodnutí opět potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Srpnová jednání navíc musela být zrušena, neboť Maslák změnil obhájce a nový potřeboval čas na přípravu. 

Obstrukcím se soud nevyhnul ani dnes. Maslák podal celkem šest námitek - proti soudci, podjatosti nebo údajně špatnému protokolování. „Vznáším námitku pro ten smích, Nerozumím, co vám připadá směšné,“ stěžoval si dnes u soudu obžalovaný Maslák. I tyto připomínky, vedle přísných a nákladných bezpečnostních opatření, soudní proces prodražují – třeba za úřední překlad každého rozhodnutí do slovenštiny.

Vydírání i zapálená auta 

Miroslav Maslák, Tomáš Ďuriš a Vladimír Haviar čelí obžalobě z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Radovan Helis ze Vsetína se údajně dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy, Jan Surý ze Vsetínska čelí obvinění z vydírání. Prvním čtyřem hrozí až dvanáct let, Surému osm. Údajně vymáhali oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na jejich domy i na vozidla. 

Podle státního zástupce bylo poškozeno asi 25 lidí a firem. Způsobená škoda činí nejméně jeden a čtvrt milionu korun, vyděračskými praktikami chtěli muži údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun. V Česku působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod