Rozsáhlá protidrogová razie probíhá v Orlové na Karvinsku

Orlová – Policisté v Orlové zatkli osm podezřelých z výroby pervitinu. Pět z nich obvinili. Podle kriminalistů uvařili od loňského jara nejméně půl kila pervitinu, což je přibližně 2 500 dávek.

Akce proti drogám v Orlové skončí během příštího týdne. Kriminalisté se tentokrát zaměří na dealery pervitinu, kteří si za jednu dávku účtovali přibližně 200 korun. S pouty na rukou zatím skončili ti, kteří pervitin vařili. Varna už je v policejním skladu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Varna pervitinu zásobovala nejméně sto narkomanů z Orlové a okolí. Drogu vozili dealeři i do 100 km vzdáleného Vsetína.

V čele gangu byl 58 letý recidivista. Loni na jaře ho soud po sedmi letech propustil na z vězení na podmínku. Jen co se vrátil, začal znovu. „Zatčení byli zadrženi bezprostředně při varu pervitinu. Čtyři z nich byli vzati do vazby,“ informoval velitel kriminální policie v Orlové Jaroslav Blaho.

Pervitin sice na Karvinsku, tak jako v ostatních částech Česka, patří mezi nejužívanější drogy, protidrogoví koordinátoři ale v posledních týdnech zaznamenali prudký nárůst nových syntetických drog. „U nových syntetických drog nikdo nezná složení, distribuce je z Číny, může velice snadno dojít k předávkování,“ uvedl Pavel Konečný z K – centra Karviná.

Jednoho z dealerů nových syntetických drog před měsícem zatkli policisté v Českém Těšíně. 44 letý Polák nabízel drogy na internetových stránkách jako sběratelské předměty. Podle kriminalistů šlo o pokračování takzvaných Amsterdam shopů, které před třemi lety v Olomouci a na Ostravsku nabízely syntetické drogy jako sběratelské suvenýry.