V Ostravě vzniká institut medicíny katastrof

Ostrava – Lékaři, studenti medicíny, ale i hasiči a policisté se v novém institutu budou připravovat na zásahy při hromadných neštěstích, jako byla například nehoda vlaku ve Studénce před pěti lety. Institut by měl začít fungovat příští rok.

Nehoda vlaku ve Studénce před pěti lety a nedávný výbuch domu ve Frenštátě pod Radhoštěm jsou tragické události, při kterých zasahovaly všechny složky integrovaného bezpečnostního systému – tedy záchranáři, hasiči i policisté. Právě na zásahy při hromadných katastrofách se odborníci budou připravovat v novém centru medicíny katastrof, které vznikne v ostravské fakultní nemocnici.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Po dnešním setkání už mají odborníci jasněji v tom, jak by měla spolupráce vypadat. Základem je, aby se pracovníci IBS připravili na katastrofy.

Vzdělávat se v oblasti záchrany lidských životů při katastrofách budou také medici Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Právě ta bude spolu s Vysokou školou báňskou celý projekt zaštiťovat. „Myslím si, že právě budoucí lékaři a medici musí být schopni zasahovat při hromadných haváriích, bez jejich speciálního výcviku by to bylo obtížné,“ uvedl Jiří Močkoř, rektor Ostravské univerzity.

Nový institut bude mít speciálně vybavené učebny ve fakultní nemocnici i na Ostravské univerzitě. Přednášet by se mělo začít už příští rok.