Státem odebraný příspěvek na péči těžce nemocnému není ojedinělý

Dolní Domaslavice - Přestože je vážně nemocný, stát mu letos odebral příspěvek na péči. Příběh Matouše Chomistka z Dolních Domaslavic na Havířovsku je jedním z mnoha. Změna způsobu posuzování nároku na příspěvek začala platit před dvěma lety a zasáhla desetitisíce nemocných v celé České republice. Další změny ale ministerstvo práce a sociálních věcí zatím nepřipravuje.

Matouš rád předvádí svou sbírku polodrahokamů a dinosaury, které sám udělal z keramiky. Jeho matka Dagmar podobným způsobem vypočítává lékaře, které navštěvují. 

„Docházíme na rehabilitace, chirurgii, plastickou chirurgii, ortopedii, alergologii, neurologii, protetiku,“ jmenovala Matoušova matka.

Kvůli splasklé plíci se dusí, v pěti letech mu amputovali levé chodidlo. Čím víc roste, tím víc se projevují vrozené vady páteře.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

„Chorobopis se rovná osmdesátiletému důchodci, který má život za sebou, takže asi těžko říct, že není závislý na pomoci svých rodičů,“ uvedl Matoušův otec Pavel Chomistek.

Do března letošního roku dostávali Chomistkovi příspěvek na péči ve výši devět tisíc korun. Mezi březnem a červnem se snížil na šest tisíc korun a od června nic. Dvanáctiletý Matouš se úředně zázračně uzdravil.

Oba rodiče pracují, přesto v rodinném rozpočtu najednou chybí pět tisíc na každodenní dojíždění do ostravské speciální školy a další tisíce na léky a fyzioterapii. Na Národní radu osob se zdravotním postižením se za poslední rok obrátilo už více lidí s podobným problémem.

Žalobu na stát zvažuje i oběť metanolu Vladimír Lipina. Oslepl, přesto ho posoudili jako soběstačného. Ministr v demisi František Koníček slibuje, že závažné případy přezkoumá ministerská speciální komise, kterou sám vede.