Vrcholí přípravy na další obří leteckou a armádní show v Mošnově

Mošnov - Už příští víkend proběhne na mošnovském letišti jedna z největších leteckých a armádních show ve střední Evropě. Třináctého ročníku Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády České republiky se zúčastní patnáct zemí. Jedním z největších taháků bude nákladní letoun AN-124 Ruslan, druhé největší nákladní letadlo na světě.

Budou to dva dny, desítky letadel, pozemní techniky a stovky vojáků z patnácti zemí světa. Letošní Dny NATO a Dny vzdušných sil Armády České republiky se ponesou ve znamení dvacátého výročí založení České republiky a vzniku samostatných ozbrojených složek. Diváci se tak mohou těšit, že česká armáda předvede hned několik ojedinělých ukázek.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Chceme předvést celé naše moderní letectvo, od letounů JAS-39 Gripen přes letouny L-159, letouny CASA, samozřejmě naše vrtulníkové letectvo, vrtulníky MI-24, MI-171, vrtulník Sokol a další techniku,“ uvedl Libor Štefánik, velitel vzdušných sil Armády ČR.

Na zemi se předvedou kromě armády taky policisté, hasiči nebo záchranáři. Chybět nebudou ale také akrobatické skupiny. Letos se na Dny NATO chystají hned dvě.

„Ve střední Evropě bude mít premiéru španělská Patrulla ASPA, což je něco, co jsme tady ještě u nás neměli, a potom se po dvou letech vrací oblíbení Turkish Stars,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Na příští víkend už se připravují i moravskoslezští policisté. Čekají, že do okolí mošnovského letiště přijede až patnáct tisíc aut.

Součástí akce je i doprovodný program. Ve čtvrtek 19. září bude Dnem s dokumenty České televize, v pátek pak mohou letečtí nadšenci debatovat s piloty v Domě Knihy Librex. Zpravodajský kanál ČT 24 pak z Dnů NATO odvysílá několikahodinový přímý přenos.