Berdych se Štěpánkem smetli Argentince, Česko je opět ve finále

Praha - Český daviscupový tým znovu po roce přehrál v semifinále Argentinu a zopakuje si finálovou účast v boji o „salátovou mísu“. Po vítězství v obou pátečních dvouhrách uspěl také pár Tomáš Berdych - Radek Štěpánek, ve čtyřhře přehrál argentinskou dvojici Carlos Berlocq, Horacio Zeballos hladce 3:0 na sety (6:3, 6:4, 6:2) a přidal rozhodující třetí bod. Obhájcům prvenství se ve finále postaví lepší z druhého semifinále mezi Srbskem a Kanadou, hrát se bude od 15. do 17. listopadu v obou případech na půdě soupeře. „Venku to bude složité, ale my se toho nebojíme. Máme zkušenosti a věříme si, že to můžeme zase zvládnout,“ řekl po postupu nehrající kapitán týmu Jaroslav Navrátil. Přímý přenos závěrečných dvouher sledujte v neděli od 13:10 na ČT sport a našem webu.

Před čtyřhrou měli Berdych se Štěpánkem díky dvouhrám v zádech jistotu dvou bodů i skvělou společnou deblovou daviscupovou bilanci a zápas zvládli s rutinou bez většího zaváhání. Čerstvý vítěz čtyřhry na grandslamovém US Open Štěpánek dodával páru klid voleji i přehledem a Berdych přispěl výborným podáním a returny.

Publiku lehce zatrnulo jen v první sadě, v níž si Štěpánek po returnu hnul kotníkem, klesl na kolena, ale ani si nevyžádal ošetření a pokračoval bez omezení ve hře. „Cítili jsme se skvěle. Na co jsme sáhli, to nám vycházelo. Skvěle jsme servírovali, pořád jsme měli tlak na jejich podání a šance jsme využili. Odehráli jsme jedno z nejlepších utkání, co jsme spolu,“ zhodnotil Berdych čtyřhru.

Jaroslav Navrátil pro ČT: „Je to obdivuhodné a úplná fantazie. Kluci podali stoprocentní výkon, viděli jsme to i v deblu, nedali Argentincům šanci a úplně je z kurtu vymazali. Jsem rád, že po roce můžeme o tu krásnou trofej zase bojovat. Pět let nám to šlape a doufám, že to letos dotáhneme do vítězného konce.“

Berdych se Štěpánkem proměnili mečbol po dvou hodinách a dvou minutách hry a byla to jejich třináctá výhra ve čtyřhře v Davisově poháru ze 14 zápasů. „Doufám, že letos ještě něco přidáme, ale určitě hrát tři finále v pěti letech je něco, co tady nikdy nebylo. Chceme tady po sobě něco zanechat, na co se bude vzpomínat. Zatím se nám to daří a věřím, že máme před sebou ještě jeden krok, aby to bylo hezčí,“ řekl Štěpánek. „Výhra může být reálná,“ věřil také Berdych.

V pátek vyhrál Štěpánek nad argentinskou jedničkou Juanem Mónakem relativně hladce ve třech setech 7:6, 6:3 a 6:2. Pátý hráč světa Berdych pak přidal druhý bod, když zdolal Leonarda Mayera ve vypjatějším utkání 6:4, 4:6, 6:3 a 6:4. Argentinci přijeli do Prahy oslabeni o světovou šestku Juana Martína del Potra, který se letos rozhodl Davis Cup vynechat. Chyběl i David Nalbandian.

Čeští tenisté prožívají díky Štěpánkovi a Berdychovi skvělé daviscupové období. Ve finále jsou potřetí za pět let, přičemž v roce 2009 ve Španělsku jasně prohráli, ale loni doma Španěly porazili a získali pro Česko stříbrnou „salátovou mísu“ po 32 letech. Tehdejší vítězové z roku 1980 vypadli při obhajobě ve čtvrtfinále.

Titul v Davisově poháru naposledy vyhrálo dvakrát po sobě Španělsko v letech 2008 a 2009. V novodobé historii soutěže datované od roku 1981, kdy se začala hrát Světová skupina, to dokázalo ještě Švédsko, Německo a Američané.

Vydáno pod