Znojemská rotunda už nečeká na opravy. Stavbaři se pustili do práce

Znojmo – Hned po vinobraní začaly opravy románské rotundy svaté Kateřiny. Znojemská dominanta dostane nové schody i pevnější zdi. Práce se musely několikrát odkládat. Díky tomu ale turisté v letní sezóně nepřišli o možnost navštívit oblíbenou památku a milovníci vína mohli v blízkosti stavby s krásným výhledem během vinobraní nerušeně popíjet.

Vedení města se snažilo se stavbaři vyjednat termín oprav tak, aby se nedotkl důležité akce. „Jelikož se jedná o znojemskou firmu, měli pochopení pro to, co pro nás vinobraní znamená,“ řekl starosta města Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Stavbaři se tak na opravy zatím jen připravovali - zbourali například zeď u jižní přístupové cesty. Vinobraní skončilo sobotním ohňostrojem a stavbaři tak už dnes mohli začít pracovat přímo u rotundy. V samotné rotundě zatím není potřeba nic opravovat, rekonstrukce se týká jejího bezprostředního okolí. „Prostor chceme zvelebit, okolí je v neutěšeném stavu a potřebuje nutně opravit,“ řekla mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Jako první začali stavbaři bourat pivovarskou ohradní zeď, která hyzdila výhled na rotundu a oddělovala ji od blízkého pivovaru. Ten je už dlouhou dobu zavřený a nedávno přešel do majetku města. Ohradní zeď pak stavbaři postaví novou a celou z kamenů. Zpevní i opěrnou zeď ve svahu pod rotundou a potřebných úprav se dočká také brána. Návštěvníci se po opravách projdou po novém chodníku a kamenném schodišti nebo budou moct odpočívat na nových trávnících. Rotunda bude také z celého města lépe vidět – vymění se totiž její nasvětlení.

Mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková o rekonstrukci okolí rotundy (zdroj: ČT24)

Stavbaři chtějí mít hotovo do konce listopadu. Opravy mohou protáhnout už jenom archeologové.

Rekonstrukce vyjde město na tři miliony korun. Díky otevřenému výběrovému řízení přitom ušetří celý jeden milion. Původně se totiž do tendru přihlásila jen jediná firma, která chtěla památku zrekonstruovat za čtyři miliony. Protože ale výběrové řízení ze zákona nesmí mít jednoho účastníka, město je muselo zrušit a vypsat nové. Ještě na konci června kvůli tomu byly opravy v nedohlednu.

Právě před prázdninami měly podle plánů města začít opravy nejznámější znojemské památky, termín se ale nakonec musel několikrát odkládat. První řízení nevyšlo, potom se čekalo na výsledky nového a rotunda se měla začít opravovat už na konci srpna. Kvůli oblíbenému vinobraní se ale vinaři, vedení města a stavební firma domluvili na dalším odkladu. Znojemské vinobraní se tradičně koná i u rotundy. Dělníci proto s opravami začali až dnes. Rotunda však byla už od půlky srpna zavřená – přípravné práce tak turistům zkrátily sezónu. Ta příští už ale bude normální. Lidé si navíc starobylou rotundu užijí v novém kabátě. 

Rotunda svaté Kateřiny

Románská rotunda je součástí přemyslovského hradu ve Znojmě. Založil ji zřejmě Břetislav I. okolo roku 1019, kdy sloužila jako hradní kaple.

Rotunda vyniká zachovalými nástěnnými malbami z roku 1134. Ty zobrazují biblické výjevy jako narození Krista nebo klanění Tří králů, ale i přemyslovské postavy. Ve stejné době rotundu kníže Konrád II. Znojemský zasvětil svaté Kateřině Alexandrijské.

Rotunda později sloužila jako filiální kostel a v průběhu staletí byla podřízena kostelu svatého Mikuláše, svatého Michala nebo klášteru svaté Kláry. V roce 1710 byl u hradu zřízen pivovar, kterému ustoupily všechny budovy kromě rotundy a Loupežnické věže. Na konci 18. století byl v rotundě chlév, v 19. století pak tančírna a výčep piva. V roce 1888 prošla rotunda rekonstrukcí, v letech 1891-1893 byly poprvé opraveny malby. Ve 20. století došlo k několika menším opravám maleb i rotundy.