Evropská komise dá hutím v Ostravě a v Třinci miliardu na odprášení

Ostrava - Hutní společnosti Třinecké železárny a ArcelorMittal Ostrava získaly evropské dotace, díky kterým budou moci upravit své provozy tak, že budou vypouštět do ovzduší o stovky tun prachu ročně méně. Projekty těchto největších znečišťovatelů životního prostředí v Moravskoslezském kraji schválila Evropská komise. Jde o významnou a velkou investici, v přepočtu se jedná o dotace přesahující miliardu korun.

Konkrétně Třinecké železárny dostaly více než devět set milionů na odprášení spalin a uzlů na aglomeraci číslo 2.

„Díky tomuto projektu snížíme na tomto zdroji celkovou roční produkci tuhých znečišťujících látek o sto třicet tun,“ uvedl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Zdůraznil, že dotaci se podařilo získat s výrazným přispěním lidí z ministerstva životního prostředí, kteří se podíleli na náročných jednáních s Evropskou komisí. Na výsledek hutě čekaly půl roku.

Mluvčí železáren Petra Jurásková doplnila, že práce na odprášení aglomerace začnou ihned. „Co nejdříve dokončíme projekční práce, stavět by se pak mělo začít v příštím roce,“ řekla mluvčí.

ArcelorMittal získal peníze na odprášení jižní aglomerace. Díky tkaninovému filtru by měla firma v budoucnu vypouštět do ovzduší ročně asi o sto tun prachu méně než dosud.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)