Znojmo představí adrenalinové podzemní trasy. Návštěvníci se budou plazit

Znojmo - Protáhnout se úzkou chodbou, chodit ohnutý nebo prolézat myší dírou, to vše musí podstoupit návštěvník nové adrenalinové části znojemského podzemí. Podle původních plánů se mělo otvírat už v dubnu, geostatici ale navržené trasy označili za příliš nebezpečné. Město proto muselo vyztužit sedmnáct rizikových míst a začátkem října novou atrakci zpřístupní.

Nová adrenalinová část znojemského podzemí měří asi 4,6 kilometru a je rozdělena do tří tras podle úrovně obtížnosti. „Pokud mají lidé strach ze stísněných prostor, tak toto místo pro ně není. Návštěvníci také musí počítat s tím, že se zašpiní. Připravili jsme pro ně ale helmy, ochranné pláště i holínky,“ uvedl ředitel Znojemské Besedy Dušan Varga.

Vyzkoušet si svou fyzickou kondici mohou turisté od 1. října. „Návštěvník se určitě zapotí, protože jde v předklonu i několik kilometrů, takže to není pro každého. Zkusit si může také brodění bahnem, plazení apod. Je to pro lidi, kteří nemají z takových míst strach,“ předeslal Varga.

Návštěvník se hned u vstupu dozví, jaký je minimální průchod na dané trase a podle toho se může rozhodnout. Cesta s číslem jedna je snadná, trojka nejnáročnější. „Prohlídky budou omezené pro určitý počet lidí, aby se nepotkávali. Limit bude mezi pěti až deseti návštěvníky v závislosti na tom, kterou trasu půjdou,“ dodala před časem znojemská mluvčí Zuzana Pastrňáková. Právě nejnáročnější trasa s číslem tři je omezena jen na pět návštěvníků. Na této cestě totiž turisté prolézají tzv. myší dírou. Ta má rozpětí pouze na šířku ramen a návštěvník se jí musí proplazit.

Původně jezuitský vodovod sloužil v minulosti také jako skladiště potravin. Adrenalinové trasy ve čtyřpatrovém podzemí jsou poměrně unikátní. Náročné trasy ale nabízí také podzemí ve Slavonicích nebo Týně nad Vltavou. Turista brodící se bahnem a vodou znojemských chodeb má navíc možnost projít i pod patrem, které je zatopené vodou.

Podzemní prostory nově oživí také expozice o historii sklepů, vinařství nebo o archeologických nálezech. Vstupné do adrenalinového podzemí se pohybuje podle náročnosti od 110 korun za jednoduchou trasu až po 200 korun za tu nejnáročnější. Znojmo doufá, že netradiční prohlídka podzemí naláká nové turisty.

Náklady na vybudování nových tras ve výši sedmi milionů korun hradila většinou Evropská unie.

Znojemské podzemí

Labyrint chodeb pod centrem Znojma má v současné době téměř 30 kilometrů. S jeho zpřístupněním začala znojemská radnice v sedmdesátých letech minulého století. Svým rozsahem dnes patří znojemské podzemí k největším bludištím ve střední Evropě. Jihomoravský kraj zařadil znojemské podzemí mezi TOP 3 turistické cíle jižní Moravy. Nové adrenalinové trasy mají do Znojma přilákat ještě více turistů.

(zdroj: www.znojmocity.cz)

Vydáno pod