Archeologové odkrývají tajemství žondru v Sebranicích

Sebranice (Blanensko) - Až do středověku sahá podle archeologů historie žondru v Sebranicích na Blanensku. Pod neobvyklou stavbou, jejíž patro podpírají dřevěné trámy, našli archeologové střepy z různých nádob, koňskou ostruhu nebo grešle.

Světnice sebranického žondru je celá rozkopaná. Dělníci museli uvolnit prostor archeologům, kteří chtěli zjistit, co se skrývá pod podlahou. „Zjistili jsme, že se pod ní nachází šest fází staršího osídlení, které sahá až do třináctého století. Jedná se opět o stavby roubené konstrukce na kamenných podezdívkách,“ popsal archeolog Václav Kolařík.

Původní podlaha domu je asi o metr níž než ta současná. Poté co domy lehly popelem totiž majitelé jen rozhrnuli spálené zbytky a na stejném místě postavili další dům.

Archeologové v zemi našli střepy z různých nádob, koňskou ostruhu a dokonce grešle. „Našli jsme třeba třígrešli z přelomu 17. a 18. století. Jedná se o velmi drobný peníz, který ve své době neměl zas až takovou hodnotu. Je to exemplář, který zřejmě hospodář vytrousil z kapsy. Peníz má především hodnotu historickou, protože nám umožňuje datovat situace, které jsme odkryli,“ dodal archeolog Kolařík.

Archeolog Václav Kolařík o nálezech v sebranickém žondru (zdroj: ČT24)

„Jsme rádi, že výzkum můžeme realizovat, protože se jedná o první výzkum vesnické architektury v žijícím domě. Je to dům, který bude dál fungovat a funguje i během výzkumu,“ řekl archeolog David Merta. Jejich výzkum ještě neskončil - příští rok chtějí nahlédnout pod podlahu kuchyně.

Žondr (též žundr nebo žudr)

je patrový stavební útvar předstupují před průčelí domů, nejčastěji budovaný v oblasti Hané. Rozlišují se žondry otevřené, dělené a uzavřené. Oproti kdysi početnému výskytu v období od 2. poloviny 18. století do 1. poloviny 19. století se dochovaly pouze sporadicky.

Do unikátního historického domu na nožičkách v Sebranicích na Blanensku se vrátil život letos v březnu. Tehdy si ve tři sta let starém domě zřídil dílnu umělecký kovář Radomír Bárta, který v něm chce vybudovat i galerii a učňovské středisko. Památkově chráněný objekt se tak po letech chátrání dočkal důstojného využití.

Vydáno pod