Státní zástupce zastavil stíhání některých obviněných v údajné korupční kauze ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Trestní stíhání patnácti obviněných v kauze údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na magistrátu ve Frýdku-Místku končí. Státní zástupce stíhání podmíněně zastavil. Obvinění se podle žalobce k trestným činům přiznali. I nadále pokračuje stíhání dalších pětadvaceti politiků, úředníků a podnikatelů, mezi nimiž je i frýdeckomístecký primátor Michal Pobucký, ředitel městských strážníků Milan Sněhota nebo náměstek primátora Dalibor Hrabec.

Patnáct z původně čtyřiceti obviněných kvůli údajnému ovlivňování veřejných zakázek ve Frýdku-Místku k soudu nemusí. Státní zástupce Ladislav Hradil jim dal podmínky. Získal tak další svědky.

„Nebyli nikdy trestaní, ke všemu se doznali a spolupracovali s policií,“ informoval Vlastimil Starzyk, mluvčí PČR Frýdek-Místek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Dvacet pět dalších obviněných, kteří se nepřiznali nebo odmítli dohodu o vině a trestu, zřejmě soudu neuniknou. Státní zástupce chce podat obžalobu do konce prosince.

V kauze, která odstartovala zatýkáním loni v dubnu, jde podle policistů o dvacet zmanipulovaných zakázek za jedenáct milionů korun. Jedná se například o dodávku počítačů pro městskou policii. Mezi obviněnými je i primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký. V jednom případě měl ovlivnit ředitele městských strážníků Milana Sněhotu, aby místo pokuty za špatné parkování, vyřešil přestupek domluvou. Primátor si na policisty stěžoval u ústavního soudu. Neuspěl.

„Upozornil orgány činné v trestním řízení, aby důkladně objasnily jejich tvrzení a spáchání trestného činu,“ uvedla k případu Jana Matějíková, mluvčí Magistrátu Frýdku-Místku.

„Tato stížnost je zjevně neoprávněná, protože napadené rozhodnutí státního zástupce netrpní takovými vadami, aby musel ústavní soud zasáhnout,“ komentoval stav věcí vedoucí protokolu Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

A před měsícem a půl se policisté znovu objevili na magistrátu. Tentokrát obvinili kvůli údajně předraženým zakázkám na vyčištění příkopů podél cest většinu členů bývalé a současné rady města. Je mezi nimi opět primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký nebo bývalá starostka a senátorka Eva Richtrová.