Na pražských primátorkách bude Brno reprezentovat osmiveslice z roku 1947

Brno -Speciální reprezentantku bude mít Brno na jubilejních 100. pražských primátorkách. Do závodu osmiveslic veteránů vyslal brněnský veslařský klub historickou loď, kterou jeho členové vlastními silami opravili. Loď pojmenovali po jejím tvůrci Josefu Kadlecovi.

Když členové brněnského veslařského klubu rekonstruovali loď postavenou Josefem Kadlecem, sami nevěděli, s jak starým materiálem vlastně pracují. „Díky vysílání České televize jsme se spojili s dcerou pana Kadlece. Řekla nám, že osmiveslice je z roku 1947,“ prozradil správce střediska Českého veslařského klubu v Brně Michal Zelinka.

Loď veslařští nadšenci opravovali celou zimu. „Každý pomáhal, jak mohl. Každý vzal šmirgl, lepidlo nebo laky a dělal, co umí. Museli jsme se naučit třeba nýtovat,“ dodal Zelinka.

Správce střediska Michal Zelinka o osmiveslici (zdroj: ČT24)

Teď už je loď opět připravena k závodění. Svou obnovenou premiéru si už odbyla v Třeboni. O víkendu na ni ale čeká nejprestižnější český závod - pražské primátorky. „Mám vymyšlené, kudy pojedu. Na téhle lodi to bude sranda, protože je delší než kamion,“ popsal veslař Tomáš Emr.

V hlavním městě čekají historickou veslici sobotní rozjížďky a nedělní závod. I závodníci z hlavní soutěže jsou zvědavi, jak si historická veslice povede. „Já si myslím, že všichni mají ambice vyhrát. Ale na druhou stranu je to určitě i přehlídka,“ dodal Emr. Jak se bude dařit brněnským veslařům, mohou diváci sledovat v neděli od 10:30 v přímém přenosu na ČT sport.