Ostravský baletní soubor chystá představení v parku

Ostrava - Baletní soubor Národního divadla moravskoslezského chystá dvě mimořádná představení pod širým nebem - v Komenského sadech v centru Ostravy. Nápad vyplynul z choreografie k připravovanému baletu, ve kterém jsou i prvky street dance.

Mezi ukázkami budou choreografie z tanečního triptychu Návraty domů, který předznamenává významný projekt podporovaný ministerstvem kultury Rok české hudby 2014. Inscenace Návraty domů je složená z baletů tří významných choreografů na hudbu českých velikánů - Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

„Pro balet Bohuslava Martinů Škrtič tvoří choreografii tanečnice a členka skupiny 420PEOPLE Nataša Novotná, která se rozhodla i pro prvky street dance,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová. A ostravský baletní soubor má pro tento druh tance zvláštní předpoklady. Jeho členem je specialista na street dance Patrick Ulman - několikanásobný mistr Česka, Evropy i světa v příbuzném stylu zvaném elektric boogie.

„V baletu Škrtič využívám například vlny, které jsou základním prvkem electric boogie,“ říká Patric Ulman, který nemá mnoho příležitosti ukázat street dance na domácím jevišti. „Spolupráce s Natašou Novotnou je pro mne velkým přínosem. Prvky, které obvykle používám, dostávají nový spád, dynamiku, smysl,“ vysvětluje tanečník.

Balet v Komenského sobotu začíná v sobotu 28. září ve tři a pět hodin odpoledne. Případné zrušení představení kvůli špatnému počasí oznámí vedení divadla na svých webových stránkách a na facebooku.

Leoš Janáček
Zdroj: ČT24

Kylián, Šmok, Novotná - Janáček, Smetana, Martinů

Triptych Návraty domů bude pro ostravský soubor výjimečný také tím, že vůbec poprvé nastuduje choreografii slavného Jiřího Kyliána, a to na slavný Janáčkův klavírní cyklus Po zarostlém chodníčku. Druhý balet, na Trio g moll Bedřicha Smetany, bude podle choreografie dalšího slavného umělce Pavla Šmoka. Na Škrtiči Bohuslava Martinů pracuje Nataša Novotná.

Návraty domů jsou součástí Roku české hudby 2014, mimořádné kulturní události, která jednou za deset let připomíná významné osobnosti české hudby. Tradice začala roku 1924, kdy hudební svět slavil sto let od narození Bedřicha Smetany.

Max Švabinský / Bedřich Smetana
Zdroj: ČT24

„Uměleckou záštitu nad Rokem české hudby 2014 přijali mezzosopranistka Magdalena Kožená a šéf Berlínské filharmonie Sir Simon Rattle. Celorepublikové zahájení bude 7. ledna 2014 v Praze hostováním Národního divadla moravskoslezského s novým nastudováním opery Mirandolina Bohuslava Martinů,“ doplnila Viola Kučerová.