V Ostravě začal největší loutkářský festival v Evropě

Ostrava – Neděle v centru Ostravy byla ve znamení zahájení největšího loutkářského festivalu v Evropě, začal festival Spectaculo Interesse. Návštěvníci mohou vidět loutkářskou tvorbu třinácti zemí tří kontinentů, a to prostřednictvím více než třiceti špičkových inscenací.

Festival Spectaculo Interesse začal velkolepým průvodem akrobatů a bubeníků na Masarykově náměstí. Slavnostně byl však zahájen v Divadle loutek Ostrava ředitelkou Jarmilou Hájkovou a zástupci města Ostravy a Moravskoslezského kraje.

První se na přehlídce představil domácí soubor, tedy tvůrci a loutkoherci Divadla loutek, s nově nastudovanou inscenací „Zlatovláska“. Po ní následovala již soutěžní inscenace „Svatí ze sídliště“ polského souboru Teatr Ad Spectatores. Herečka, současně i scénografka a režisérka díla, Agata Kucińska divákům během představení předvedla své animační umění rozličných loutek. Program prvního dne pak uzavřel polský soubor Teatr Klinika Lalek ohňovo-loutkovou show opět v centru města.

Spectaculo Interesse se v Ostravě koná co dva roky. První ročník byl před osmnácti lety a jeho motto znělo: Labyrint světa a srdce loutky. Letošní jubilejní desátý ročník potrvá do 27. září a odborná porota bude hodnotit i divadelní spolky z Finska, Řecka, Slovinska, Německa nebo z Izraele.