Nejvyšší volební potenciál má na Liberecku ČSSD

Liberec/Praha - Nejvyšší volební potenciál v Libereckém kraji má sociální demokracie. Podle průzkumu agentur STEM/MARK a Median pro Českou televizi by pro ČSSD mohlo v kraji hlasovat až 29 procent voličů. Na druhé příčce voličské přízně se drží ANO s 19 procenty, následované TOP 09, ODS, KSČM, Úsvitem přímé demokracie, zelenými a lidovci. Právě lídři těchto stran se také zúčastní krajské volební debaty, kterou dnes večer vysílá ČT24. Hlavním tématem je situace ve zdravotnictví.

Seznam osmi pozvaných hostů, lídrů stranických kandidátek, řazeno abecedně:

TOP 09 - Jan Farský (právník, od roku 2006 starosta Semil, 2010–2013 poslanec PČR)

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury - Jana Hnyková (zdravotní sestra v sociálních službách, členka Výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče)

Strana zelených - Miroslav Hudec (psycholog, 1991–2012 ředitel Pedagogicko-psychologické poradny v České Lípě, od roku 2012 krajský zastupitel – sociální výbor a výbor pro dopravu)

ANO 2011 - Martin Komárek (bývalý novinář)

KSČM - Stanislav Mackovík (záchranář, od roku 2010 ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje)

ODS - Hana Moudrá (od roku 2005 starostka České Lípy, bývalá zastupitelka Libereckého kraje, předsedkyně dozorčí rady českolipské nemocnice, dříve vedoucí oddělení dávek sociální péče MU v České Lípě)

ČSSD - Pavel Ploc (sportovec, 2006–2013 poslanec PČR, 2008–2010 krajský zastupitel)

KDU-ČSL - Kamil Jan Svoboda (náměstek primátorky města Liberec, dříve pracoval v o.p.s a věnoval se mimo jiné drogově závislým)

Hlavní témata: Zdravotnictví, hospodaření zdravotních pojišťoven, platby za státní pojištěnce, hospodaření nemocnic, možnosti úspor.

Více o tématu debaty najdete zde.

Nová vláda se bude muset vypořádat s rozhodnutím Ústavního soudu, který letos v červenci zrušil velkou část zdravotnických reforem exministra Leoše Hegera (TOP 09). Soud zrušil jednak nadstandardy, kdy si pacienti mohli vybrat dražší a kvalitnější léčbu – šlo například o lehčí sádru, lepší oční čočky nebo některá očkování. Navíc odmítl i zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za každý den.

Zdravotnictví spotřebuje v Česku ročně zhruba 290 miliard korun: ty jsou hrazeny z největší části ze zdravotního pojištění (přes 220 miliard), zbytek jsou peníze od krajů a měst a také platby od pacientů. Podle predikcí ministerstva financí se však letos bude systém zdravotního pojištění potýkat se šestimiliardovým propadem. V Česku je suverénně největší zdravotní pojišťovnou VZP, která je ale už několik let ve špatné finanční situaci.

Pozvánka ne předvolební debatu s volebními lídry z Libereckého kraje (zdroj: ČT24)

Česká televize pozvala do volební debaty ČT lídry stranických kandidátek na základě průzkumu agentury STEM/MARK a Median, která pracovala s reprezentativním vzorkem dospělé populace Libereckého kraje. Ve výzkumu odpovídalo 1 009 respondentů. Celkový počet respondentů, kteří vstoupili do výpočtu volebního potenciálu stran, je 709. Výzkum probíhal v období 18. až 23. září 2013.

  • VELIKOST STATISTICKÉ CHYBY: Statistická chyba zisku volebního potenciálu uvedených stran se pohybuje v rozmezí od ± 1,3 % u strany s nejnižším zobrazovaným potenciálem až po ± 3,3 % u strany s nejvyšším potenciálem.

Výsledkem průzkumu je odhad aktuálního volebního potenciálu, nejedná se o odhad či predikci výsledků voleb.

DEFINICE VOLEBNÍHO POTENCIÁLU:

Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů stran je více než 100 %. Respondent, který se rozhoduje (například) mezi dvěma stranami a vážně zvažuje jejich volbu, je jejich potenciální volič a vstupuje tak do volebního potenciálu obou stran. Volební potenciál je nutno chápat pro každou stranu odděleně.