Dominanta Frýdku-Místku půjde k zemi. Začalo bourání haly

Frýdek-Místek – Po letech diskuzí a přes nesouhlas mnoha frýdecko-místeckých patriotů, architektů i památkářů začala demolice víceúčelové sportovní haly ve Frýdku-Místku. Vedle panoramatu nedalekých Beskyd to byla největší dominanta města, která fungovala od roku 1985. Vedení magistrátu místo ní nechá postavit zábavně-obchodní centrum.

Mluvčí Frýdku-Místku Jana Matějíková potvrdila, že zakázku získala stavební firma Euro Mall FM, která také provede bourání. „Město se zavázalo do konce srpna halu vyklidit. To se stalo. Bourání už je na developerské společnosti,“ sdělila mluvčí.

Zastupitelé schválili záměr zbourat budovu a postavit na jejím místě nákupní centrum už v roce 2009. Na protesty tisíců obyvatel, kteří podepisali protestní petici, nedali. Argumentovali tím, že rekonstrukce zchátralé haly by byla dražší než stavba nové. Proti opravě podle nich hovořil i nákladný provoz obrovské budovy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pozemky pod halou město podle smlouvy z roku 2009 prodalo za osmdesát milionů korun. Vybavení haly v hodnotě třicet šest milionů korun si město nechá a použije je v novém stadionu Polárka, který bude stát severovýchodně od současné haly. Jeho stavbu schválili zastupitelé letos v dubnu, náklady by měly dosáhnout téměř tři sta milionů korun. Kapacita Polárky bude dva a půl tisíce diváků, do staré haly se jich vešlo šest a půl tisíce.

Halu pomáhali stavět obyvatelé v akcích Z

Hala fungovala od roku 1985 a stavěla se deset let. Stovky obyvatel města tam o víkendech zadarmo pracovaly v takzvaných akcích Z. I proto mají mnozí lidé, které tam tehdy vládnoucí komunisté nutili pracovat, k hale blízký vztah. „Hala není tak stará, je dobře postavená, je z kvalitního materiálu. Navíc je technicky i architektonicky zajímavá a měla by být chráněná. Tomu, že se nedá za rozumnou cenu opravit, nevěřím,“ uvedl například důchodce Alois Novotný, který na stavbě také brigádničil.

Vstup Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Také Martin Strakoš z Národního památkového ústavu Ostrava považuje frýdecko-místeckou halu za hodnotou stavbu. „Je to opravdu jedna z nejvýznamnějších sportovních staveb regionu typická pro pozdní modernismus,“ řekl České televizi.

Město halu získalo zpět do svého majetku v roce 2004, kdy ji koupilo v dražbě za deset milionů korun. Mluvčí magistrátu Matějíková uvedla, že za tu dobu investovalo město do oprav asi třicet milionů korun. Poslední velkou akcí tam byl červnový koncert Iggyho Popa.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)