Karvinská radnice začala kontrolovat ubytovny pro chudé

Karviná – Vedení Karviné se rozhodlo systematicky kontrolovat ubytovny, kterých je ve městě patnáct. Začalo s těmi nejhoršími, na které si lidé nejvíce stěžují. Zástupci stavebního úřadu, magistrátu, hasiči a hygienici dnes společně vyrazili do ubytovny Průkopník patřící společnosti RPG, která stojí na kraji města v městské části Karviná-Doly. První, co zjistili, bylo, že provozovatel stěhuje její obyvatele kvůli údajným úpravám do jiných zařízení blíže centra města, například do Předvoje v Karviné-Novém Městě.

„Stěhování probíhalo už během naší kontroly. Jde asi o sto padesát lidí,“ řekla mluvčí radnice Šárka Swiderová. Vedení města se obává, že přesuny početných rodin z periferie mohou přinést problémy a napětí v okolí nových působišť. „V Průkopníku byla ta nejhorší skladba lidí, kteří nerespektují pravidla soužití ve společnosti, kteří mají často kriminální minulost,“ řekl České televizi náměstek primátora Karviné Petr Bičej z ČSSD.

RPG odmítá odpovědnost

Objekt Průkopník patří společnosti RPG Real Estate. Mluvčí Petr Handl uvedl, že budovu má v nájmu firma HDP Group, která také ubytovnu provozuje. „Za chod zařízení a strategii ubytovatele tedy neodpovídáme,“ prohlásil Handl.

Vyjádření zástupce HDP Group se nepodařilo získat. Mluvčí magistrátu ale řekla, že město nezajímá provozovatel, ale vlastník objektu, který je zodpovědný za jeho stav.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Město má v plánu prověřit všechna ubytovací zařízení, včetně azylových domů, holobytů a ubytoven pro sociálně slabé. Problematická jsou podle mluvčí hlavně zařízení provozovaná soukromými vlastníky.

Kontrolory ochrání strážníci

Stavební úřad kontroluje, zda je objekt zkolaudován, jaká je kapacita lůžek, zda je vhodný k bydlení a jaký je jeho stavební stav. Hygienici se zabývají hygienickými podmínkami a hasiči požární bezpečností. Kontrolám budou v zájmu bezpečnosti kontrolorů přítomni i strážníci. Příští týden se chystají do ubytovny Předvoj. Výsledky kontrol město nezveřejní. Podle Swiderové to vyplývá ze zákona.

Primátor Karviné Tomáš Hanzel z ČSSD prohlásil, že kdyby to bylo možné, radnice by tento ubytovací byznys zrušila. „Máme s ubytovnami jen problémy. Díky velkorysému příspěvku na bydlení nejsou majitelé motivováni k tomu, aby zařízení vypadala důstojně, chtějí tam co nejvíce lidí, protože na ně od státu dostanou příspěvek,“ shrnul neřešený celostátní problém takzvaných ubytoven pro chudé Tomáš Hanzel.