Brno předběhne s uvedením muzikálu Flashdance i slavnou Broadway

Brno – Příběh mladinké svářečky Alex Owensové se přesně po třiceti letech od uvedení filmu Flashdance objeví i na prknech brněnského městského divadla. Stejnojmenný muzikál v přepracované verzi divadlo uvede coby evropskou premiéru, předstihne tak dokonce i premiéru na newyorské Broadwayi. První představení uvede Městské divadlo Brno v sobotu 28. září.

Osmnáctiletá Alex přes den pracuje v továrně, aby si v noci mohla plnit svůj cen – tančit. Příběh mladé svářečky, která se touží dostat na konzervatoř, okouzlil v roce 1983 diváky po celém světě. Hity jako What a Feeling, Maniac nebo Gloria nezná jen málokdo. Teď se příběh v muzikálové verzi představuje v Brně.

V roli Alex se alternují Svetlana Janotová a Ivana Vaňková. Zatímco filmová představitelka Alex Jeniffer Bealsová měla při natáčení k dispozici několik dublérek, brněnské muzikálové herečky si musí vystačit samy. „Tato role je opravdu velmi fyzicky náročná a já jsem se musela přes prázdniny skamarádit s posilovnou, abych to vůbec zvládla. Není to jen tím, že se tam hodně tančí, ale i proto, že Alex v uvozovkách nesleze z jeviště, a když, tak jen aby se převlékla nebo odněkud někam rychle běžela,“ objasnila náročnost role Ivana Vaňková.

V hlavní mužské úloze syna továrníka Nicka Hurleye, do něhož se svářečka Alex osudově zamiluje, se představí Ondřej Studénka a Dušan Vitázek.

NO COMMENT: Ukázka z muzikálu Flashdance (zdroj: ČT24)

S nápadem přenést kultovní snímek do divadelní podoby přišel anglický producent David Ian v roce 2008. Do scénické podoby Flashdance upravila trojice autorů Tom Hedley, Robert Cary a Robbie Roth. Jejich cílem bylo navázat na jevišti na úspěchy dalších tanečních představení vzniklých na základě filmové předlohy, například Horečka sobotní noci, Pomáda nebo Hříšný tanec.

Muzikál Flashdance už viděli diváci ve Velké Británii, v současné době probíhá americké turné. „Nejsme jen evropská, ale dokonce světová premiéra přepracované verze muzikálu Flashdance, protože americká tour, která začala 5. ledna, se nakonec natolik protáhla, že se na uvedení na Broadwayi stále čeká,“ vysvětlil ředitel Městského divadla Brno a režisér inscenace Stanislav Moša.

Světově úspěšný muzikálový snímek Flashdance vypráví příběh nebojácné a půvabné osmnáctileté dívky Alex Owensové, která ve dne pracuje jako svářečka a v noci tančí v luxusním baru. Alex zápasí o svou nezávislost a lásku a touží po splnění velkého snu - dostat se na Pittsburghskou taneční konzervatoř.

Americký hudební film z roku 1983 se stal ve své době opravdovým diváckým hitem. Vydělal více než sto miliónů dolarů a během prvních dvou týdnů se prodalo více než 700 000 desek se soundtrackem, který vyhrál mimo jiné i Cenu Grammy. Film je plný hudby osmdesátých let, včetně známých hitů 'Flashdance - What a Feeling' a 'Maniac'.

(zdroj: Česko-slovenská filmová databáze, Městské divadlo Brno)