Podporujme podnikatele, hlavně ty české, shodla se DSSS a Soukromníci

Praha – Hosty předvolebního vydání pořadu Politické spektrum byli představitelé Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a Strany soukromníků ČR. „Naší prioritou je fungování českého živnostníka,“ řekl Rostislav Senjuk ze Strany soukromníků. „Prioritou státu by mělo být zvýhodňování českých firem a našich živnostníků,“ doplnil ho Tomáš Vandas z DSSS. Představitelé obou stran se shodli také na bezpečnosti jako jedné z hlavních priorit a nutnosti stanovit pevná pravidla sociálního systému tak, aby nemohl být zneužíván.

„Mělo by se uvést na pravou míru takzvané parazitování,“ brání se Senjuk tomu, že by soukromníci odváděli na daních méně než zaměstnanci. „My zapomínáme, že každý soukromník svůj zisk musí z něčeho dodělat,“ uvedl. „Pokud má podnikatel zisk 10 procent, těch zbylých 90 procent zdanil už dříve, třeba formou DPH,“ řekl. Živnostníci také platí povinné odvody, připomněl.

  • „Kdybychom si vzali tento model, tak z každé koruny, kterou živnostník spotřebuje, už předtím na daních zaplatil 1,80 Kč,“ uvedl Senjuk.

„Takže to parazitování je buď úmysl, že to někdo začal rozhlašovat, nebo naprostá nevědomost,“ uzavřel. Straně soukromníků se nelíbí ani zavedení povinných datových schránek, které zbytečně zatěžují obyčejné řemeslníky, kteří třeba neumí používat počítač. Navíc jim přestanou chodit obsílky domů, takže lehko může dojít k nějakému opomenutí.

Lepší podmínky pro živnostníky a drobné podnikatele by uvítala i DSSS. „Myslím si, že stát selhal a nevytváří podmínky pro živnostníky,“ řekl v Politickém spektru Vandas, kterému se nelíbí, že stát nastartoval výraznou podporu zahraničních firem, české podnikatele podle něj ale spíše opomíjí.

Právo chránit svůj majetek

„Jedním z hlavních programových bodů DSSS je otázka bezpečnosti, považujeme za nezbytné udržet pořádek v ulicích,“ uvedl Vandas. „Běžní občané mají strach vycházet do ulic, protože tam řádí gangy nepřizpůsobivých občanů,“ dodal. Situace je přitom podle něj špatná na území celé republiky, řešením by bylo posílit pravomoci policie. „Tam, kde je krizová situace, tak zavést smíšené hlídky policistů s armádou,“ řekl Vandas, který v legislativní oblasti navrhuje zavést domovské právo. „Tak aby obce mohly vykázat nepřizpůsobivé občany,“ vysvětlil představitel DSSS, podle nějž v ČR chybí ochrana slušných lidí.

  • „Nemyslel jsem si, že je situace tak závažná, ale bohužel už jsem také slyšel, že v některých lokalitách tak špatná je,“ reagoval Senjuk.

Ke zvýšení bezpečnosti by podle něj pomohla změna legislativy, například se lidé bojí zasáhnout i při opakovaném vloupání do svého domu, protože vědí, že pokud pachateli ublíží, mohou být odsouzeni.

  • „Měli bychom dát lidem jasně najevo, že chránit si zdraví, život a majetek svůj, své rodiny a svých blízkých není právo, ale mělo by to být povinností,“ uvedl Senjuk, který v tomto případě odmítá takzvanou nepřiměřenou obranu.

Sociální systém: Kdo chce brát, musí i přispívat

Představitelé obou stran se shodli i v názoru na sociální systém – kdo chce ze systému čerpat, měl by do něj také přispívat a dávky by měli dostávat jen lidé, kteří se ocitli ve složité životní situaci. „Přestaňme tady preferovat kriminálníky, gaunery a ty, co tu nepracují celá léta,“ řekl Vandas. „Jakmile řeknete otevřeně názor, že dochází k diskriminaci slušných lidí a že tu dochází k rasismu naruby, tak máte okamžitě cejch extremisty,“ dodal Vandas, podle něhož je problém, že se lidé bojí otevřeně o problému mluvit.

  • „Nerozlišuje se barva pleti, náboženství, pohlaví, ale člověk prostě musí dodržovat tradiční hodnoty, které jsou v tomto regionu zvykem, to jsou tradiční staré křesťanské hodnoty, na kterých je Evropa postavena,“ dodal Senjuk.
Politické spektrum s Tomášem Vandasem a Rostislavem Senjukem (zdroj: ČT24)