Do Litovle se vrátil učební obor pivovarník-sladovník

Litovel - Po devětatřiceti letech se vrátil do Litovle učební obor pivovarník-sladovník. Tříletý obor, který měl na Hané tradici od čtyřicátých let minulého století, ministerstvo školství přesunulo roku 1974 do Plzně. Od té doby v Litovli chyběli kvalitní sládci. Z prvních deseti učňů a učnic jsou proto nadšení hlavně zaměstnanci tamního pivovaru.

Pivovarnictví a sladovnictví už v Litovli studují tři chlapci a sedm dívek. Na praxi do pivovaru chodí každý druhý týden.

Mezi učnicemi je osmnáctiletá Eva Mikešová, která už sice maturovala, ale nový obor ji zaujal natolik, že se rozhodla do školy vrátit. „Mám pivo ráda, piju ho odmalička. Chtěla bych si zařídit vlastní minipivovar a vařit si pivo doma,“ řekla dívka.

Zaměstnanci pivovaru jsou z nového oboru nadšení. Těší je, že mají komu předávat tradice a zkušenosti. „Byl jsem tady už sám, ostatní sladovníci jsou už v důchodu nebo umřeli,“ řekl vařič piva Jan Daněk.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Praktickou část výuky mají budoucí sládci přímo v pivovarském provozu. Součástí závěrečné zkoušky bude mimo jiné vaření vlastního piva.

Podle ředitele Pivovaru Litovel Lumíra Hynečka je to perspektivní studium. „Musíme reagovat na generační výměnu, takže budoucím sládkům budeme moci nabídnout zaměstnání,“ řekl Hyneček.

Podobné obory jsou v Česku už jen v Praze a v Českých Budějovicích. Zájem o vaření piva v poslední době roste hlavně mezi těmi, kteří už mají středoškolské vzdělání. Důvod je většinou jednoduchý - chtějí si vařit vlastní pivo. Zatímco před pěti lety bylo v Česku kolem stovky minipivovarů, letos už jich je dvakrát tolik.

Vydáno pod