Jak bojovat s krizí rodiny? Centrum Lotos zve děti na Porodní pohádku

Ostrava - Přibývá rozvodů, rodí se méně dětí a krize rodiny se dál prohlubuje. Ostravské centrum Lotos, které se specializuje na péči o ženu a dítě, teď vyhlásilo Týden podpory rodičovských kompetencí. Protože vztah k rodině se podle tamních odborníků musí pěstovat už od útlého dětství, pozvali nejmenší děti na Porodní pohádku.

Děti si na speciálních panenkách ukazovaly třeba to, k čemu slouží pupeční šňůra nebo co je placenta. „Dcera to sice ještě úplně nevnímá, ale když se jí teď narodil bráška, řekli jsme si, že by ji to mohlo zajímat,“ vysvětlovala Lenka Ticová, která přišla s dcerou na pohádku.

Rodina je v centru Lotos tématem číslo jedna. A statistiky jsou podle odborníků alarmující, třeba údaje o svatbách a rozvodech. Loni v Česku uzavřelo sňatek více než pětačtyřicet tisíc párů, šestadvacet tisíc se jich ale rozvedlo. Je to jeden z nejhorších výsledků v české historii. Další známý problém je, že se rodí méně dětí.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Například v první půlce letošního roku přišlo v Česku na svět dvaapadesát tisíc dětí, což je o tisíc a šest set méně než ve stejném období roku předchozího.

„Bohužel, náš národ má velmi malou ochotu vzdělávat se ve vztahové problematice, učit se žít pro druhého a trošku slevit z vlastních nároků,“ vysvětloval Jan Zajíček, který se mimo jiné zabývá mimosoudním řešením sporů.

„Ztratili jsme schopnost a ochotu řešit krize společně. Raději volíme jednodušší cestu a řešení věcí se vyhýbáme,“ míní klinická psycholožka Michaela Mrowetz.