Zájem seniorů o vzdělávání roste

Havířov – Šedesát seniorů usedlo dnes v Havířově do školních lavic. Na tamní Vysoké škole sociálně-správní začala Akademie třetího věku. Nabízí sedmnáct předmětů, mezi kterými nechybí například studium islámu nebo separatismu. Zájem o univerzity třetího věku v České republice roste. V současné době je navštěvuje 38 tisíc seniorů.

Zdeněk Brázda z Havířova pracoval 35 let jako horník. V současnosti studuje na Akademii třetího věku, kam se zapsal už podruhé. „Je tady celá škála předmětů a člověk získává přehled, co se ve světě děje. Nejde přečíst všechny noviny, nejde poslouchat pořád televizi. Tady se skutečně dozvím věci, které jsou momentálně aktuální,“ vysvětluje pan Brázda.

Škola nabízí 17 předmětů, například psychologii, cestovní ruch, politologii nebo trestní právo. Největší zájem je ale o astronomii a cizí jazyky. „Dokonce tady máme třeba i poruchy pohybového ústrojí, což je velmi oceňováno, protože většina seniorů bojuje s nemocí pohybového aparátu,“ uvádí ředitel Institutu celoživotního vzdělávání Vojtěch Beck.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Posláním univerzit třetího věku není jen seniory vzdělávat, ale také nabídnout jim společenské kontakty. „Senioři navazují přátelství, některé vztahy dokonce přerostou i v něco více než přátelství, to je v tomto věku velice krásné,“ myslí si rektor Vysoké školy sociálně-správní Josef Fiala. Studentka Akademie Julie Volovcová mu dává za pravdu: „Člověk nesedí doma, přinutí se obléknout a jít někam ven“.

Akademie třetího věku funguje v Havířově od roku 1999. Do roku 2005 ji město vyhlašovalo co dva roky. Od roku 2006 ji kvůli velkému zájmu pořádá každoročně.