Masaryk nebyl jen pacifista, tvrdí výstava Univerzity obrany

Brno - Tomáš Garrigue Masaryk byl sice nejprve odpůrcem militarismu, první světová válka ale jeho názor změnila. Brněnská Univerzita obrany připomíná výstavou T. G. Masaryk a armáda jeho význam pro vznik zahraničních legií. Putovní expozice vznikla k 95. výročí založení první republiky.

„Masaryk se o vojenství začal zajímat těsně před první světovou válkou, protože se rozhodoval, jaký zaujmout postoj. Dal se do studia vojenské teorie a dospěl k názoru, že válka bude dlouhá a Rakousko-Uhersko nebude na straně vítězů,“ vysvětlil přerod pacifisty Masaryka historik Univerzity obrany František Hanzlík.

Putovní výstava popisuje vztah prvního československého prezidenta k legionářům a později i k první československé armádě. Expozice představuje nejen Masarykův život, ale i jeho vlasteneckou vizi samostatného státu. K vidění jsou československé medaile a další objekty spojené s prvorepublikovou armádou a jejím prezidentem.

  • Prezident Masaryk zdroj: ČT Brno
  • Masarykovo heslo zdroj: ČT Brno

Výstava vznikla díky spolupráci s Československou obcí legionářskou. „Projekt Legie 100 probíhá už téměř deset let. Masaryk totiž stál při zrodu československých jednotek v zahraničí v průběhu první světové války,“ dodal Hanzlík.

Kdy a kam na výstavu?

Výstava potrvá až do 6. listopadu 2013. K vidění je ve vestibulu Fakulty ekonomiky a managementu brněnské Univerzity obrany (Kounicova 44). Pro veřejnost je přístupná v pracovní dny od 8 do 18 hodin.

Vstup Dušana Vrbeckého z brněnské výstavy (zdroj: ČT24)