Technika nás baví – projekt kraje má lákat na technické obory

Moravskoslezský kraj – O technické obory nemá mládež příliš zájem. Změnit tento nepříznivý stav se snaží projekt Moravskoslezského kraje Technika nás baví. Děti ze základních škol mají možnost opustit na pár dní školní lavice a vyzkoušet si na třídenním pobytu v horách práci elektrikáře nebo stavbaře.

Stále více firem v Moravskoslezském kraji naráží na to, že na některá místa nemohou sehnat kvalifikované pracovníky. Děti a jejich rodiče totiž dávají přednost univerzitnímu vzdělávání před technickými obory. Podle učitelů je důvodem i fakt, že se jejich žáci dostanou snáze do kontaktu s počítači a mobily než s nářadím. „Žáci zjistí, že můžou být zruční manuálně, nejen sedět u počítače. U nás se k těm věcem nedostanou,“ míní učitel karvinské Základní školy Cihelní Petr Sýkora.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

V jedné z dílen si žáci mohli postavit například vlastní mrakodrap a zjistit tak, jak může být vysoký, aby se nezřítil. Mohli si také navrhnout most a vytvořit ho pomocí špejlí a polystyrénu nebo si vyrobit hlavolam a naučit se pracovat s pájkou.

Projekt Moravskoslezského kraje Technika nás baví potrvá dva roky. Další třídy by měly do hor za technikou vyrazit už na jaře.

Vydáno pod