Soukromníci, lidovci, Volte Pravý blok: Má Senát schválit zákonná opatření?

Praha - Zákonná opatření v Senátu, daně, poplatky ve zdravotnictví i zahraniční politika. Na tyto hlavní okruhy odpovídali v Událostech, komentářích tři lídři politických stran kandidujících do Poslanecké sněmovny v předčasných volbách: předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a Petr Cibulka ze strany Volte Pravý blok, www.cibulka.net. Zatímco lidovci jsou pro navýšení plateb za státní pojištěnce, Soukromníci by raději o zákonech nechali rozhodnout až novou vládu. Podle Cibulky je pak jedinou možnou cestou vyřešit zločinecký stát.

Vládní návrh zákonného opatření Senátu zvyšuje platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Od ledna se tak zvýší platby státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané o 64 korun měsíčně z nynějších 723 korun. Senát předlohu pravděpodobně schválí. Podle předsedy Strany soukromníků by ale Senát neměl hlasovat o žádných zákonných opatřeních, která navrhuje vláda v demisi. „Já si osobně myslím, že by to nemělo být. Myslím si, že to, co jsme slyšeli v předchozích čtrnácti dnech z úst politiků této vlády, případně z úst pana premiéra, neslo stopy nepřesností,“ konstatoval Senjuk s tím, že by se mělo počkat na příští vládu.

Šéf lidovců je jiného názoru. „Domnívám se, že pokud máme dvoukomorový parlament, každá z komor má nějakou ústavní roli. A Senát tuto roli bezpochyby má,“ míní Bělobrádek. Navýšení plateb za státní pojištěnce vítá. „Volali jsme po něm delší dobu. Navýšení tu už nebylo 7 let. Ke kompenzaci dojít musí,“ poznamenal Bělobrádek. Problémem je rostoucí počet státních pojištěnců. „Řešení je jednoduché. Je třeba změnit tento zločinecký stát v jeho opak. Cpát peníze občanů do rukou zločinecké mafie, kde stovky miliard zmizí, to je prostě nesmysl. Jediným řešením je vyřešit kriminální stát, jinak peníze zmizí tak, jako zmizely vždycky,“ konstatoval Cibulka.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREAK

Ekonomika:

Cílem Strany soukromníků je výrazné snížení daně z příjmu fyzických osob. „Strana soukromníků je pro snižující se vliv přímých daní na úkor daní nepřímých, aby se zdaňovala spotřeba, nikoli bohatství. Pokud bychom tímto směrem šli, tak vliv přímých daní bude mít čistě jen výchovný účel, čili my potřebujeme, aby se největší procento lidí, kteří mají stejné příjmy, rozvrstvilo, a my předpokládáme, že by se měli tlačit k těm bohatším, protože my chceme, aby byli bohatší lidé. Tedy aby byli motivováni tím, že bude degresivní daň k těm bohatším skupinám,“ řekl Senjuk.

KDU-ČSL navrhuje tři sazby daně z příjmu fyzických osob, a to 12, 20 a 28 procent. „Je třeba vyjít z medianu platu. Dvanáctiprocentní daň by se odhadem měla pohybovat pro lidi s hrubým příjmem mezi 12 a 15 tisíci korun. Pro skupiny, které se dostanou přes 70 až 100 tisíc, by se týkalo 28 procent, ale to pouze pro ty, kteří by nepoužívali společné zdanění manželů,“ konstatoval Bělobrádek s tím, že cílem lidovců není progresivní zdanění, nýbrž právě společné zdanění manželů a nezvyšování daňové zátěže.

Volte Pravý blok prosazuje konec centrálně určovaných daní a nastolení vnitrostátní daňové konkurence mezi jednotlivými kraji. „V podstatě se jedná o starý švýcarský model. Ve Švýcarsku si občané každé obce, města, kantonu určují výši daní. Vždy sledují cíl, aby rozpočet byl vyrovnaný. Dnes má země jedny z nejnižších daní v Evropě a z těchto minimálních daní dokáže splácet svůj státní dluh,“ řekl Cibulka. „Každá švýcarská obec výší svých daní konkuruje ostatním obcím, snaží se vytvořit podnikatelům ty nejlepší podmínky,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Možné dopady vybraných bodů z programů stran na státní pokladnu a bankovní systém v ČR:

Strana soukromníků prosazuje legalizaci švarcsystému. „Jde o zcela normální zdanění všech podnikajících subjektů. Chováme se zcela v mezích zákona.“ Strana tak chce podpořit zaměstnávání absolventů. Senjuk se výpadku na daních neobává. „Otázkou je, jestli potřebujeme vynakládat na sociální síť větší peníze, abychom lidi udrželi,“ podotkl předseda.

Lidovci prosazují společné zdanění manželů. „Může to mít dopad, ale týká se to maximálně řádově miliard korun. Jde hlavně o to, aby si lidé, kteří se starají o děti a existuje velký rozdíl v jejich příjmech, mohli sečíst příjmy,“ uvedl Bělobrádek.

Volte Pravý blok žádá, aby byly pod patronací ČNB zřízeny nové úvěrové národní banky, které budou půjčovat českým občanům bezúročně. „Bankovní trh je kriminální. Jsem přesvědčen, že banky jsou proti nám domluveny, ždímou českou společnost o stovky miliard ročně,“ domnívá se Cibulka a volá po zřízení nezávislých bank, jež budou konkurovat privátnímu sektoru.

Sociální oblast – poplatky ve zdravotnictví 

Problém regulačních poplatků ve zdravotnictví by chtěla Strana soukromníků řešit podle německého vzoru. Je prý "sociálně citlivější„. “Odborníci na zdravotnictví jsou ve Straně soukromníků úplně někdo jiný než já. Nemusím umět všechno. V této zemi bychom se všichni měli držet svého kopyta, toho, co umíme," řekl k tomu Senjuk. 

Lidovci jsou pro to, aby poplatky ve zdravotnictví zůstaly. "Především by měly zůstat v nemocnicích, ale protože se chronicky nemocní pacienti mohou dostat do složité situace, tak chceme, aby byl při hospitalizacích ochranný limit na 30 dnů tak, jak je to v Německu. Jste-li za rok hospitalizováni víc než 30 dnů, tak už neplatíte poplatek,“ podotkl Bělobrádek. 

Volte Pravý blok navrhuje zásadní reformu zdravotnictví – zavedení vzájemně kontrolovatelných pojistných smluv. Zdravotní poplatky je podle Cibulky nutné zrušit. „Cestu nám ukázal chilský penzijní systém. Každý Chilan si spoří na důchod na svém privátním účtu. Stejný model je třeba vytvořit i ve zdravotnictví. Musel by být ale zaveden nějaký minimální standard – kdo by měl zájem o nadstandardní péči, platil by víc,“ sdělil Cibulka.

Předvolební UK: Strana soukromníků ČR, KDU-ČSL, Volte Pravý blok (zdroj: ČT24)

Zahraniční politika – vztah ČR a Evropské unie 

Cibulka by Evropu změnil v konfederaci. „Domnívám se, že Evropská unie je v rukou nejzločinnějších struktur ruských tajných služeb a dělá z Evropy Sovětský svaz. Pokud tomu chceme zabránit, je třeba vsadit na hodnoty švýcarské přímé demokracie,“ uvedl předseda Volte Pravý blok. 

Lidovci volají po přísnějších unijních pravidlech pro finanční sektor, který způsobil hospodářskou krizi. „Domnívám se, že je třeba některé věci centralizovat přes ECB, zvlášť v rámci eurozóny je nutná větší spolupráce,“ poznamenal Bělobrádek s tím, že se má jednat i o státy mimo eurozónu.

Vydáno pod