Lidé chtějí voličské průkazy. Nejvíc jich chodí první a poslední den

Jižní Morava - Přípravy na podzimní předčasné volby do Poslanecké sněmovny jsou v plném proudu. Lidé si už můžou vyřídit voličský průkaz, se kterým mohou volit jinde, než jen v místě trvalého bydliště.

Úřad městské části Brno-střed zasypaly žádosti o voličský průkaz. Jen za první čtyři hodiny vydali úředníci 51 průkazů. Dalších 150 písemných žádostí musí ještě zpracovat. Podle zkušeností z minulých let je největší zájem o voličské průkazy na začátku jejich vydávání a potom až poslední den.

„Volební okrsek je určený trvalým bydlištěm. V případě Brna je to tak, že když budu třeba z Vinohrad, ale kvůli práci nestihnu odběhnout domů, můžu volit na městské části Brno-střed. Musím ale přijít s voličským průkazem,“ upozornil mluvčí Brna-středu Roman Burián.

Od dnešního dne vydávají úřady v místě trvalého bydliště voličské průkazy. Písemně si o něj mohou lidé zažádat do 18. října, pokud se na radnici či úřad dostaví osobně, mohou si pro něj přijít až do 23. října. Pro písemné žádosti přitom neexistuje žádný vzor, dokument ale musí nést úředně ověřený podpis. „Vyzvednutí je potom buď osobní, nebo radnice pošle průkaz na udanou adresu,“ podotkl Burián. Jen dnes si přitom v Brně vyzvedli voličské průkazy už stovky lidí.

Předvolební lhůty

18. října - Končí lhůta pro doručení žádosti o voličský průkaz v písemné formě

23. října - Konec lhůty pro osobní žádost o voličský průkaz. Končí také možnost vyzvednutí průkazu.

24. října - Deadline pro dodání hlasovacích lístků do schránek. Začíná rovněž platit zákaz agitace v okolí volebních místností

25. - 26. října - Předčasné volby do Poslanecké sněmovny

Voličské průkazy
Zdroj: ČT24

Volič si musí vybrat z kandidátů jiného kraje

Voličský průkaz umožňuje lidem hlasovat prakticky kdekoliv v rámci republiky, nebo ze zahraniční. Využívají ho ti, kteří se na víkend chystají mimo domov, například na chalupu, ale také lidé mířící na dovolenou. Průkaz volič odevzdá přímo komisi. Volit ale musí z kandidátů kraje, ve kterém hlasuje. Pokud bude volič svůj lístek vhazovat do urny v zahraničí, musí počítat s tím, že bude vybírat z kandidátů Středočeského kraje, který byl letos pro tyto účely vylosován. Obálku s lístky přitom získají až ve volební místnosti či na konzulátu.

„Musím volit zastupitele Plzeňského kraje, o kterých ale nemám žádnou představu, protože delší dobu bydlím v Brně,“ prozradila dnes Pavla Nejedlá. V době voleb totiž slaví narozeniny a chce vyrazit za rodiči na Šumavu.

Zájem o státní symboly je před státními svátky nebo před volbami
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Úřady doplňují zásoby vlajek. Státní symboly jdou na dračku

Firmy zabívající se výrobou vlajek a dalších státních symbolů mají v těchto dnech napilno. Tržby se jim před volbami nebo státním svátkem zvedají až o čtyřicet procent. Starostové sice často mají na skladě vlajku z předchozích let, jednou za čas je ale potřeba ji vyměnit za novou. „Většinou starostové objednávají na poslední chvíli, takže ještě čekáme, že se nám poptávka zvedne,“ naznačila Petra Muselíková z firmy, která se prodeji vlajek věnuje.

O prodeji vlajek hovoří manažerka Petra Muselíková (zdroj: ČT24)

Dnešním dnem kandidujícím stranám končí také lhůta, do které mohly nominovat členy volebních komisí. Volná místa doplní svým rozhodnutím starosta obce. Většina volebních okrsků musí mít v komisi minimálně pět členů, obce s méně než 300 obyvateli potřebují jen čtyři členy. Vždy ale musí být přítomen i zapisovatel.

Člověk, který je členem volební komise získá za dvoudenní práci 1300 až 1600 korun. Zájem o nenáročnou funkci je proto velký. Snažší přitom je obsadit židle ve volební komisi na venkově, než ve větších městech.

Téma přípravy voleb v UvR (zdroj: ČT24)