Moravskoslezskému kraji chybí hasiči

Moravskoslezský kraj – V České republice chybí téměř tisíc hasičů. Jejich nedostatek může ohrozit životy, zdraví a včasný zásah. Hasiči ve všech krajích, Moravskoslezský nevyjímaje, nejsou schopni dodržovat vyhlášku, která jasně určuje, v jakém počtu mohou k případu vyjet. Podle Ministerstva vnitra se situace zhoršuje už několik let.

Vít Ovčačík zachraňuje lidské životy přes deset let. O ten svůj už při práci málem dvakrát přišel. I kvůli tomu, že je s ním na služebně méně kolegů, než by mělo být. „Je nás opravdu málo. Může dojít k nějakému úrazu nejen nás samotných, ale můžeme mít nedostatek pomoci i pro civilní osoby,“ míní Vít Ovčačík. „Jsou stanice, kde jedou na minimálním stavu nepřetržitě, stává se naprosto běžně, že jsou v práci osmačtyřicet hodit místo čtyřiadvaceti,“ přiznává krajský ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra.

Stát se hasičem chtějí tisíce mladých mužů. Práci jim ale v současnosti nikdo nenabídne, protože na nová místa nejsou peníze. Hasiči, kteří za poslední tři roky odešli do důchodu nebo si našli jinou práci, nebyli kvůli vládním škrtům nahrazováni novými. A to může být do budoucna problém. „Nováčkovi trvá zhruba rok, abychom ho mohli využít jako hasiče, a pak dalších několik let, než se o něm dá říct, že je zkušený hasič,“ uvádí náměstek ředitele pro Integrovaný záchranný systém a Operační řízení Hasičského záchranného sboru Praha Oldřich Klégr.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Hasiči bojují kromě ohně, vody nebo dopravních nehod i se svými platy. Podle nich jsou příliš nízké. „Průměrný plat hasiče, který chodí do výjezdu v předních liniích, je dnes na úrovni průměrného platu,“ informuje Zdeněk Nytra. Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky připravilo návrh pro Ministerstvo vnitra, který počítá s navýšením počtu míst. Pokud navýšení počtu hasičů schválí vláda, mohlo by příští rok nastoupit do práce dvě stě nováčků. V celé republice jich ovšem chybí osm set.