Lékaři v Ostravě jednají o změnách v psychiatrické péči

Ostrava – Psychiatrická pomoc a péče začne od ledna fungovat jinak. O tom, co by měla reforma výrazně změnit, budou jednat v Ostravě psychiatři z celé země. Právě dnes totiž začíná kongres, který by se měl otázkám postupů v psychiatrické péči věnovat. Výrazné změny by měly pocítit lidé s duševními problémy z Moravskoslezského kraje, kde je na počet obyvatel nejméně psychiatrických lůžek.

Psychiatrie ve Fakultní nemocnici Ostrava momentálně funguje v provizorních podmínkách. Na jednom poschodí jsou vedle sebe lidé se závažnými diagnózami a lidé, které postihlo náhlé psychické vyčerpání. V nemocnici je momentálně třináct stále obsazených lůžek. Na hospitalizaci se zde čeká minimálně tři týdny. „V příštím roce by konečně měla nastat rekonstrukce pavilonu a hlavně by tady měla vzniknou dvě nová oddělení. Všechny změny, které probíhají, jsou v souladu s reformou psychiatrické péče,“ informuje primář psychiatrického oddělení Fakultní nemocnice Ostrava Petr Šilhán.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Právě reforma psychiatrické péče, která má začít postupně už od ledna příštího roku, je jedním z hlavních témat celorepublikového kongresu psychiatrů, které se koná v Ostravě. „Strategie jednoznačně podporuje vznik oddělení ve všeobecných nemocnicích, aby dostatečně pokryly potřebu akutní péče, kterou spravují. Psychiatrické oddělení ve všeobecné nemocnici by mělo mít několik desítek lůžek, dostatečně diferencovaných, aby se pacienti moc nemíchali,“ míní předseda výboru Psychiatrické společnosti Martin Hollý.

V Moravskoslezském kraji je momentálně asi tisíc akutních psychiatrických lůžek. 250 jich chybí. Kromě Psychiatrické nemocnice v Opavě a Fakultní nemocnice Ostrava je momentálně lůžková psychiatrie jen v Havířově a Třinci.