Suverenita, Aktiv nezávislých občanů, SPOZ: Nastartujeme českou ekonomiku

Praha - Vlastní receptury, jak oživit českou ekonomiku, představili v předvolebních Událostech, komentářích tři lídři politických stran kandidujících do Poslanecké sněmovny: Petr Hannig (Suverenita – Strana zdravého rozumu), Jiří Ratvaj (Aktiv nezávislých občanů) a pražský volební lídr za SPOZ Zdeněk Žák (nestr.). Dotkli se také aktuální krize ve zdravotnictví. Odbory se totiž bouří proti úhradové vyhlášce exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), která podle nich snižuje příjmy nemocnic o pět procent. Hrozí proto uzavření až 30 zařízení. Podle názoru volebních lídrů je nejen zdravotnictví, ale i celé české hospodářství řízeno neefektivně.

„Nemocnice jsou na tom úplně stejně jako zbytek tohoto státu. Hospodařili jsme tak dlouho, až jsme se dohospodařili k dnešnímu stavu,“ tvrdí volební lídr SPOZ v Praze a také současný ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Důležité je podle něj především to, aby zůstala zachována kvalita potřebné zdravotní péče.

Pražský volební lídr za Aktiv nezávislých občanů Jiří Ratvaj je přesvědčen, že české zdravotnictví je špatně řízeno. Zdravotnictví by prý převedl pod kraje, přičemž každý kraj by řídil své nemocnice. Problém podle něj spočívá mimo jiné ve velké míře nezaměstnanosti, kdy nezaměstnaní neodvádějí peníze do veřejného zdravotnictví.

„Naše hospodářství je jako děravý džbán. Můžeme tam lít cokoliv, ono to vytéká,“ dodává volební lídr Suverenity ve Středočeském kraji Petr Hannig. Podle něj je řešením pro zdravotnictví vytvoření jediné státní zdravotní pojišťovny, přičemž soukromé pojišťovny by ponechal jako nadstandard pro zájemce, kteří by se chtěli připojistit.

EKONOMIKA A SOCIÁLNÍ OBLAST

Suverenita – Strana zdravého rozumu plánuje dle svého volebního programu dostat pod kontrolu státu strategické suroviny, tedy: vodu, plyn, elektřinu, uhlí, ropu a drahé nerosty. Chtějí tím dosáhnout nižších cen energií včetně vody. Podle Hanniga by měl český stát získat ve firmách distribuujících tyto suroviny většinový podíl. V úvahu prý připadá odkoupení a také kontroly nabytí majetku těchto firem.

Aktiv nezávislých občanů hodlá českou ekonomiku nastartovat tím, že dá 5 miliard zemědělcům, aby snížili ceny potravin, další 2 miliardy truhlářům, dále svazu rybářů, včelařů, ovocnářů a dalších. V plánu je také koupě některých českých podniků - např. Solo Sušice, Avia nebo Poldi. Prostředky by na to chtěl Ratvaj získat ze zahraničí, kam podle něj byly vyvedeny peníze z české ekonomiky, nebo ze státních rezerv ČNB.

Zemanovci zase chtějí snížit podíl odvodů na zdravotní a sociální pojištění. A to i přesto, že loni dosáhl deficit důchodového účtu 50 miliard korun a letos to bude ještě o 10 miliard více. „Příliš zdaňujeme, příliš poplatkujeme. Na druhé straně nedokážeme uhlídat výdajovou stránku rozpočtu. Pokud nakupujeme léky v ČR nejdráže v celé Evropě, pak je zbytečné se zabývat tím, jak více zdaňovat občany, protože nikdy nevybereme tolik, kolik utratíme,“ míní Žák.

Zdeněk Žák (nestr.), lídr SPOZ v Praze:

„Stát nemá kontrolu nad klíčovými oblastmi národního hospodářství. Nesmíme se dívat na jednotlivé segmenty, protože se stejnými problémy se setkáme ve zdravotnictví, ve školství, v dopravě. Musíme získat kontrolu státu nad svými vlastními aktivy a hájit zájmy svých vlastních občanů, ne nějakých lobby a firem.“

„Zlatá slova!,“ zhodnotil Žákovy postoje Petr Hannig ze Suverenity. „Je potřeba udělat pořádek, protože je tady ve všem strašný nepořádek,“ dodal s tím, že je k tomu ovšem nutná změna zákonů. „Kdyby se nacističtí zločinci soudili podle nacistických zákonů, tak nikdy nebudou odsouzeni. Tady je potřeba udělat se systém jakoby Norimberských procesů, protože privatizace byla příšerná - bylo to rozkradení národního majetku,“ míní volební lídr Suverenity.

Předvolební UK: Suverenita, Aktiv nezávislých občanů, SPOZ (zdroj: ČT24)

Cílem Aktivu nezávislých občanů je zejména snížení míry nezaměstnanosti do dvou let o 40 procent. Dosáhnout toho chce zejména obnovou výroby v českých podnicích Avia nebo Poldi. Ratvaj by také rád zvýšil hrubou hodinovou mzdu, aby přilákal mladé nezaměstnané lidi na místa, kde dnes pracují důchodci. Navíc když se zvýší mzda, lidé budou více utrácet a vznikne tak prý i více nových pracovních míst v sektoru služeb.

SPOZ plánuje obnovit progresivní daň z příjmů fyzických osob. U čtyřnásobku průměrné mzdy by daň dosáhla 40 procent. Hlavním cílem strany je ale prý zejména snaha obnovit solidaritu nejbohatší příjmové skupiny. Žák poukázal na situaci z Německa, kde na počátku hospodářské krize tamní vysokopříjmová skupina dobrovolně nabídla německé vládě svůj vyšší podíl na příjmech státu. Nejbohatším by mělo být garantováno smysluplné využití vybraných prostředků.

EVROPSKÁ UNIE A EURO

Suverenita obhajuje rovnou daň z příjmů fyzických osob ve výši 15 procent, DPH by mělo dosahovat 20 procent, v nižší sazbě 10 procent a u léků v nulové sazbě. Dále je lídr strany Petr Hannig přesvědčen, že Evropská unie prolamuje v souvislosti s církevními restitucemi Benešovy dekrety. Bohaté církevní řády se podle něj snaží prolomit hranici 25. února 1948.

Aktiv nezávislých občanů je odhodlaný přijmout evropskou měnu co nejdříve. Volební lídr Jiří Ratvaj poukazuje v souvislosti s českou korunou zejména na komplikovanější mezinárodní obchod. Podle něj je euro například pro asijské státy světově známá měna, kdežto česká koruna neznámé platidlo.

„Pokud chceme přijmout euro, tak to uděláme v době, kdy to pro naše občany a naši ekonomiku bude výhodné. To je rozhodující parametr. Dnes nám koruna umožňuje oproti zemím s eurem podstatně rychleji nastartovat ekonomiku, kterou jsme si dobrovolně zadusili,“ říká pražský lídr SPOZ Zdeněk Žák.

Co uděláte jako první, když se dostanete do Poslanecké sněmovny?

  • Petr Hannig (Suverenita – Strana zdravého rozumu): Budeme prosazovat zákon dvakrát a dost. To znamená, aby i poslanci, tak jako prezident, mohli být voleni pouze na dvě volební období. Aby se tam nezabydleli a neskamarádili s různými lobbisty.
  • Jiří Ratvaj (Aktiv nezávislých občanů): Snížíme nezaměstnanost do dvou let o 40 procent, zatlačíme na podílovou mzdu.
  • Zdeněk Žák (nestr. za SPOZ): Budu šířit to, aby při každém rozhodovávání byl jako základní parametr brán zájem občana České republiky.