V nejmenší jeskyni v Česku zachraňují restaurátoři vzácnou malbu

Jeskyně Na Špičáku - Restaurátoři na Jesenicku zachraňují unikátní asi 500 let starou malbu. Je ukrytá v podzemním labyrintu Jeskyně Na Špičáku a vlivem tamního klimatu výrazně trpí. Vlhkost vzduchu se zde pohybuje kolem 98 procent. K obnově vzácné památky se využívají ty nejnovější technologie, rozsah dalšího bádání ale závisí na penězích.

Jeskyně Na Špičáku patří mezi nejstarší známé jeskyně u nás, první zmínky o ní jsou bezmála šest set let staré. Jako jediná v zemi také ukrývá poklad nevyčíslitelné hodnoty. „V porovnání s ostatními jeskyněmi střední Evropy je Jeskyně Na Špičáku jednou z historických pokladnic tohoto území,“ tvrdí o nejmenší přístupné jeskyni v Česku speleoarcheolog Petr Jenč. Důsledný výzkum tu začal před deseti lety, za tu dobu našli vědci 4000 nápisů a maleb.

Nejcennějším nálezem je renesanční malba z 16. století. Jenže kvůli zdejšímu klimatu pomalu mizí. Odborníci se proto rozhodli pro její záchranu. Práce začaly průzkumem, klimatickým měřením a rozbory vzorků v laboratořích.

„Výsledkem analytické části bylo pět pigmentů a pojiv, které jsme potom testovali na vybraných plochách v jeskyni a na základě vyhodnocení těch testů jsme vybrali ten výsledný,“ popsal postup technolog restaurování a konzervace Martin Dvořák.

Záchrana malby v Jeskyni Na Špičáku
Zdroj: ČT24

Výjev, jehož autora už nikdo neodhalí, představuje Adoraci Kříže. „Po pravé Kristově ruce je osoba kléru, tedy biskup či arcibiskup a po levé straně Krista je znázorněna osoba světská, tedy donátor,“ řekla restaurátorka Dominika Machačová.

Při práci je nutný velmi precizní postup. Vedle klasických metod chtějí restaurátoři vyzkoušet i současný vědecký hit – nanomateriály. Zdá se, že by v podzemí mohly být velmi odolné. Restaurováním vzácného artefaktu práce vědců v jeskyni nekončí. Rozsah dalšího bádání ale závisí na penězích.

Malby v Jeskyni Na Špičáku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod