Baletní galavečer: Janáčkovo divadlo oslnil soubor z Dortmundu

Brno – Současný balet oslnil v neděli diváky Janáčkova divadla. Představil se jim soubor Ballett Dortmund, který patří k rychle se rozvíjejícím baletům v Německu. Lidé o něj měli velký zájem – prázdných zůstalo jen několik málo míst na balkoně.

Národní divadlo chce brněnskému publiku pravidelně ukazovat evropskou špičku. Každý rok v rámci projektu Taneční most – Tanzbrücke zve do Brna některý z německých souborů. Letos přijal pozvání dortmundský balet, který platí za nejkreativnější soubor u našich západních sousedů.

No comment: Ballett Dortmund v Janáčkově divadle (zdroj: ČT24)

Mezi ostatními vyniká inovativním přístupem a vlastní tvorbou, připravuje také společensky angažované projekty. V Brně včera představil to nejlepší ze svého současného repertoáru, ale i klasická vystoupení v podání jeho nejlepších interpretů, kteří si vysloužili mezinárodní uznání.

Druhá polovina baletního představení patřila choreografii současného nejvýznamnějšího italského tvůrce Maura Bigonzettiho. Odborníci se shodují, že Bigonzetti má velmi osobitý styl, ve kterém se snoubí humor a nadsázka. Dortmundský balet v Brně zatančil jeho nejhranější titul, jednoaktovku s názvem Cantata. Při její choreografii se Bigonzetti inspiroval italskou lidovou hudbou.

Bigonzettiho práce jsou součástí repertoárů světových baletních scén, například v Berlíně, Moskvě nebo New Yorku. Brno se jim tak mohlo díky dortmundským tanečníkům aspoň na jeden večer přiblížit. 

Vydáno pod