Brněnské veterinární centrum zkoumá nemoci přenosné na člověka

Brno - Jaké nemoci může člověk chytit od zvířete? A jak se proti nim bránit? Na takové otázky odpoví nové Centrum diagnostiky zoonóz. Zoonózy jsou nemoci zvířat, které jsou přenosné na člověka. Právě těm se chtějí věnovat specialisté z brněnské veterinární univerzity.

Nové pracoviště v areálu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno nabídne studentům laboratoře, učebny i velkou pitevnu. Centrum diagnostiky zoonóz si vysoká škola nadělila k letošnímu 95. výročí založení veterinární výuky v Brně. „Je to významné především pro studenty a učitele. Výuku mohou více zaměřit na výzkum,“ poznamenal děkan veterinární fakuty Alois Nečas.

„Díky propojení infektologických pracovišť s patologií vytváří Centrum diagnostiky zoonóz nový celek, umožňující komplexní přístup jak při výchově budoucích veterinárních profesionálů, tak při diagnostice běžných i méně obvyklých nemocí zvířat i člověka,“ popsal nové pracoviště David Modrý, přednosta Ústavu patologické morfologie a parazitologie.

O zvířecích nemocech hovoří David Modrý z VFU Brno (zdroj: ČT24)

Nová pitevna centra zoonóz je největší v rámci celé univerzity. Zázemí pro patology sídlí v prvním patře a zabírá plochu 187 metrů čtverečních. Brněnská univerzita se mimo jiné věnuje výzkumu nemocí zemědělských zvířat, domácích mazlíčků i tropických zvířat.

S výstavbou centra začala škola už loni v létě. Po demolici části původní budovy ale statik rozhodl, že se celá stavba protáhne. Místo květnového termínu tak otevírá až nyní. Přestavba a vybudování Centra diagnostiky zoonóz stálo 106 milionů korun.