Sraz radikálů v Ostravě chce radnice zatrhnout

Ostrava - Radnice centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz se chystá zakázat sobotní protiromskou akci radikálů. Ti se chtějí sejít před bývalým ředitelstvím OKD a pochodovat městem. Ve stejnou dobu se má ale konat den otevřených dveří magistrátu. Radnice se obává ohrožení bezpečnosti a dopravních komplikací. Poslední akce extremistů ve městě skončily potyčkami s policií.

Úřad postupně obdržel dvě oznámení o konání akce s názvem Protest proti rasismu a policejnímu násilí. U prvního oznámení bylo nejprve rovněž avizováno shromáždění u budovy bývalého ředitelství OKD a následný pochod přes Sokolskou, Muglinovskou a Nádražní ulici na náměstí Svatopluka Čecha. Radnice se ale se svolavatelkou dohodla na změně místa konání akce. „Nové oznámení se týká prostoru u památníku v Komenského sadech, pochod již naplánovaný není,“ uvedla mluvčí radnice Jana Pondělíčková.

Další oznámení však úřad obdržel v pondělí odpoledne. Radikálové znovu žádají o povolení setkání před budovou bývalého ředitelství OKD a následný průvod po Sokolské ulici až ke křižovatce s Mariánskohorskou ulicí. „Se zástupcem svolavatele jsme řešili případnou změnu místa, ale toto odmítají přijmout. V současné době připravujeme rozhodnutí o zákazu tohoto shromáždění,“ uvedla mluvčí.

Oba oznamovatelé akci oficiálně nahlásili jako Protest proti rasismu a policejnímu násilí. Na internetových pozvánkách na akci se ale mluví o „cikánském rasismu“. Organizátoři k chystanému setkání vytvořili i oficiální webové stránky, na nichž instruují účastníky, jak se mají chovat například při policejním zásahu. Další akce radikálů by se pak v Ostravě měla konat 28. října na Prokešově náměstí.

V Ostravě se v posledních dvou měsících uskutečnily dvě akce extremistů, obě skončily střety s policií. Při první akci v srpnu policie zatkla víc jak šedesát lidí, v bitku s policií přerostl i mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti na konci září.  Tehdy policie zadržela 21 lidí. Do současnosti policie v souvislosti s oběma akcemi obvinila více než 15 lidí, například z násilí vůči úřední osobě nebo výtržnictví. Při obou akcích vznikly policii či městu statisícové škody, další náklady si vyžádala bezpečnostní opatření.