Brno školí mladé vědce. Je Mekkou elektronové mikroskopie

Brno - Zpátky do školních lavic se občas musí vypravit i odbornící. Podzimní škola elektronové mikroskopie přivedla do Brna celou řadu specialistů, kteří si do moravské metropole přijeli vyzkoušet práci s různými druhy mikroskopů, jenž dokáží pracovat na úrovni nanometrů.

„Jsme v podstatě zakladateli elektronové mikroskopie v České republice. V Brně působí tři světoví výrobci mikroskopů, kteří s námi spolupracují,“ připomenul vědecký význam města Vilém Neděla z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR. Podzimní škola elektronové mikroskopie má mladým vědcům představit aktuální možnosti jejich oboru.

„Pro studenty je to dobrá příležitost se něco naučit, nebo najít zaměstnání. V každé z desítky našich laboratoří je jiný mikroskop, studenti si tak mohou vyzkoušet, jak se s takovým zařízením pracuje,“ vysvětlil praktický význam kurzu Neděla.

Pro Janu Dumkovou, lékařku a asistentku brněnské lékařské fakulty, je elektronová mikroskopie přímo srdeční záležitostí. Alespoň to tvrdí. „Byla to šance dostat se i k přístrojům, které u nás nemáme a dozvědět se nové věci, protože je opravdu potřeba učit se celý život,“ připomenula Dumková.

Právě v Brně se vyrobí až čtyřicet procent světové produkce elektronových mikroskopů. Některé z nich se používají při vývoji nových počítačových čipů, jiné na analýzu vykopané horniny v dolech na Nové Guineji. Tradice podzimní školy Akademie věd ČR sahá až do roku 2003, letošní ročník je ale co do počtu studentů největší. Podzimní škola pro stovku mladých vědců končí v pátek 18. října.