Ostravské mažoretky jsou nejlepší na světě

Ostrava – Na mistrovství světa v mažoretkovém sportu, které se letos konalo v Praze, zvítězily ostravské mažoretky. Staly se také absolutními vítězkami světového šampionátu. Už nyní se připravují na další sezonu.

Dívky z oddílu Krokodýl Ostrava se zapsaly do dějin českého mažoretkového sportu. Jako první Češky v historii dosáhly na světový titul. „Bylo to úplně super, ta radost, diváci, kteří stáli na tribuně a začali nám tleskat,“ mažoretka Olga Novotná. „Už na Mistrovství České republiky jsme byly první, takže jsme doufaly, že obhájíme titul,“ dodává trenérka Lenka Kapsová.

Za úspěchem jsou léta práce. Mažoretky trénují třikrát týdně a kromě gymnastiky musí ovládat i prvky baletu. Dvacetiletá Kristýna Hillová tančí s hůlkou od druhé třídy. A sama už trénuje mladší mažoretky. Jak ale přiznává, na nic jiného jí už nezbývá čas. „Jsem na tréninku v tělocvičně, pak přijdu domů a spím. Potom přes den škola, práce, trénink, takže je to stále takový koloběh, už několikaletý,“ prozrazuje mažoretka Kristýna Hillová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Mistrovským titulem mažoretkám skončila sezona, ale už se připravují na další. První kvalifikace na šampionáty je čekají na jaře. „V Ostravě je velký zájem. Děti bereme už od tří let, postupně je připravujeme formou her a pohádek, aby mohly třeba v šesti letech vstoupit do sportovních družstev,“ informuje vedoucí sportovního oddílu Krokodýl Ostrava Iva Vaculíková.

Ministerstvo školství loni uznalo mažoretky jako plnohodnotné sportovní odvětví. Mezinárodní mažoretková asociace by chtěla tento nový sport dostat v budoucnu až na olympiádu.