Syrovice se rozrůstají. Novousedlíci ale většinu času tráví v Brně

Syrovice  (Brněnsko) - Obec Syrovice skýtá domov pro asi 1400 místních obyvatel. Ti se ale vzájemně kastují na starousedlíky a nově příchozí. Syrovice jsou totiž sídlem nejednoho příměstského satelitu, z něhož lidé denně dojíždí do školy či práce do nedalekého Brna. Místní si proto stěžují, že se vzájemně nepotkávají.

„Tady je teď hodně cizích lidí, hodně se staví, my ty lidi ani neznáme,“ posteskl si jeden z místních obyvatel. Takzvané Nové Syrovice jsou přezdívka pro novou zástavbu na kraji obce. Upravené domy jsou ale přes týden převážně prázdné. „Vadí jim kohout, pes, co štěká, a kostel, že bimbá v neděli… Vadí to měšťákům, tak jsem jim říkal, běžte, odstěhujte se,“ s nadsázkou komentuje situaci jeden ze Syrovických. V obci žije pět let, a ačkoliv také bydlí na nové adrese, pochází z nedaleké obce.

Tři minuty ze Syrovic (zdroj: ČT24)

Vždy poslední víkend v srpnu se Syrovice roztančí Augustinskými hody. Syrovičtí se ale obávají, že další generace už jejich tradici neudrží. První písemná zmínka o obci, ležící 17 kilometrů jihozápadně od Brna, pochází ze 13. století. Syrovice mají k dispozici poštu, knihovnu, sokolovnu i základní školu pro prvních pět tříd. Jednou týdně do obce zajíždí dětský lékař.

Základní škola v Syrovicích
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Syrovice jsou rodištěm rytířského rodu Sekorů ze Sekenberka. Mezi tamní pamětihodnosti patří například farní kostel sv. Augustina.