Muž zvítězil nad masožravou bakterií

Šumperk – Téměř čtyři měsíce bojovali lékaři v Šumperku o život pětatřicetiletého Petra Frýdy. Napadla ho vzácná infekce, která často končí smrtí nebo amputací končetin. Má za sebou desítky operací, transfúzí i pobyt v hyperbarické komoře. Jen včasná a intenzivní léčba a podpora rodiny mu pomohly přežít.

Nemoc Petra Frýdy začala natrženým svalem, který bolel a otékal. „Naměřili devadesát centimetrů kolem stehna, pamatuji si akorát ohromné bolesti a zmatek kolem mě,“ vzpomíná pan Frýda. Diagnóza překvapila všechny, šlo o vzácnou a velmi nebezpečnou nekrotizující fasciitidu. Poznal ji ortoped, který se s ní už setkal. „Lidově se tomu říká onemocnění masožravým streptokokem. Napadá hluboké části měkkých tkání, kde se velmi rychle šíří, až jeden centimetr za hodinu. Vytváří endotoxiny, které napadají cévy,“ vysvětluje primář ortopedie Šumperské nemocnice Zdeněk Štěpán.

Lékaři okamžitě odstraňovali napadenou tkáň. Petrovi, který je navíc diabetik, hrozila amputace i krvácení. „Pacienta jsme přijali v kritickém stavu. Dostával denně dvě až tři krevní transfúze, dá se říct, že má desetkrát vyměněný krevní oběh,“ uvedl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Šumperské nemocnice Josef Čikl.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Po určitém zlepšení zkusili lékaři léčbu hyperbarickým kyslíkem v Ostravě a rány se začaly lépe hojit. Následovaly plastické zákroky. Petra silně držela  rodina. „Ze začátku nám dávali desetiprocentní naději, že se z toho vůbec dostane. Od dubna máme světýlko naděje, že se to zvrátí k lepšímu,“ Petrova matka. V péči ortopedů byl Petr Frýda přibližně čtyři měsíce, potom ho čekala intenzivní rehabilitace v lázních. Cvičit musí dodnes.

Podle lékařů se ročně objeví asi pět pacientů na milion obyvatel, z toho polovina umírá a další polovina přijde o končetinu. Petr Frýda má štěstí – už začal jezdit na kole a chtěl by se vrátit do práce.