Netušil jsem, že vila je tak prostorná, řekl potomek Stiassných

Brno - Brněnskou vilu Stiassni dnes po dlouhých desetiletích navštívili potomci původních majitelů. Vzácná funkcionalistická památka právě prochází nákladnou rekonstrukcí. Honosnou stavbu z roku 1929 navrhl architekt Ernst Wiesner.

V takzvané vládní vile v minulosti přespali Edvard Beneš, Fidel Astro nebo Nikita Chručov.  Rodina původních majitelů ale dnes její práh překročila po pětasedmdesáti letech. Andy Martin ji dodnes znal pouze z fotografií.

„Moje matka mně samozřejmě o domě vyprávěla, ale neočekával jsem tak obrovský prostor,“ svěřil se vnuk Alfréda Stiassni Andy Martin.

Židovská rodina továrníků Stiassných své sídlo i republiku opustila kvůli obavám před nástupem fašismu. Otec Marie Strakové pracoval ve vile jako zahradník. S dcerou továrníků Zuzanou – matkou Andyho Martina, si hrála celé dětství.

„Byli hrozně hodní. Tady bylo zaměstnaných přes dvacet lidí, nasázeli tu všechny ty velké stromy,“ řekla rodinná přítelkyně Marie Straková.

Vila Stiassny v Brně prochází rekonstrukcí
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Po zestátnění vila působila jako vládní reprezentativní objekt. Od roku 2007 je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Ten loni zahájil generální opravu vily, která jí má vrátit autentickou podobu z třicátých let. „Velká práce byla s okny. Všechna okna jsou původní, v osmdesátých letech ale byla přetřená nějakým nitrolakem, tak to se sundávalo, obnovovalo, opravovalo, renovovalo,“ uvedl Petr Kroupa z NPÚ.

Oprava vily bude pokračovat ještě několik měsíců, celkové náklady na rekonstrukci jsou asi 156 miliónů korun. Po jejím dokončení bude areál sloužit jako architektonicko restaurátorské vzdělávací centrum. To se v budoucnosti chystá navštívit i americká rodina původních majitelů.

Petr Kroupa (NPÚ) o opravách vily Stiassny (zdroj: ČT24)