V Opavě shořelo sedm trolejbusů

Opava – Při požáru haly dopravního podniku v Opavě dnes shořelo sedm trolejbusů. Škoda na vozidlech a hale byla předběžně vyčíslena na 48 milionů korun. Požár zřejmě způsobila technická závada na jednom z trolejbusů, od kterého chytily další vozy.

Pro dopravní podnik představuje požár značnou komplikaci, která se zřejmě v pondělí projeví pčedevším v dopravní špičce. „Máme k dispozici osmašedesát vozů, z nichž padesát denně vyjíždí. Jestliže jsme přišli o sedm trolejbusů, znamená to, že trolejbusová frakce bude bez rezerv,“  informoval ředitel dopravního podniku Radek Filipczyk. 

Zatím se neví, zda nebudou poškozeny také další trolejbusy, které byly v hale. V té je místo pro pětačtyřicet vozů, ale v době požáru nebyla plná. „Postupně, jak je vytahujeme, zjišťujeme, jak jsou poškozeny. Většina by měla být funkční, spíše půjde o jejich vyčištění,“  dodal ředitel. Podnik se nyní bude snažit zajistit náhradní vozidla.

Požár v Opavě
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Nákupní cena jednoho trolejbusu je deset milionů korun, vozy ale nebyly nové, proto je předběžná vyčíslená škoda nižší. Mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná řekla, že trolejbusy nebyly pojištěné, protože se standardně nepojišťují. Kromě haly bylo poškozeno také trolejové vedení. „Bude se pracovat celou noc a v pondělí se sejde krizový štáb,“  uvedla Dobrovolná.

Požár byl hasičům nahlášen krátce po čtvrté hodině odpolední. „Hasiči požár lokalizovali za hodinu a půl, dohašování ale potrvá určitě do rána,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub. Na místě zasahovalo 11 jednotek s 90 hasiči. Přesnou příčinu požáru vyšetřovatelé teprve začnou zjišťovat.

Vydáno pod