Zkorumpovaní expolicisté před soudem

Zlín – Korupční kauzou dvou bývalých policistů a dvou podnikatelů se začal zabývat Krajský soud ve Zlíně. Bývalí policisté, kteří měli proti zločinu bojovat, mu místo toho tajně a za peníze pomáhali. Varovali například podsvětí před policejními zásahy.

Marian Hanák je podle obžaloby muž dvou tváří. Před pěti lety byl detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, nyní je hlavní obžalovaný. S pomocí bývalé kolegyně ze zlínské hospodářské kriminálky Hany Čoukové vyzrazoval dvojici podnikatelů Radomíru Vybíralovi a Janu Švédíkovi, co o nich policie ví a kdy chystá razie. „Jednalo se o prodej informací z trestních řízení, prodej konkrétních trestních spisů, vyzrazení informací, prodej nelegálních informací za úplatu v řádech milionů korun,“ uvádí státní zástupce Roman Kafka.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Elitní policista se s pochybnými podnikateli setkával údajně v noci, v lese u Chropyně na Kroměřížsku. Na místě, odkud vede několik únikových cest a kde není mobilní signál, který by setkání mohl prozradit. Teď se všichni čtyři – podnikatelé i jejich policejní ochránci – sešli u soudu. Radomír Vybíral a Jan Švédík přiznali, že policisty upláceli. Marian Hanák s Hanou Čoukovou odmítli svou spolupráci s podsvětím a označili ji jako nesmysl. „Nesouhlasím s tím, samozřejmě, a předpokládám, že v průběhu soudního procesu vyjde pravda najevo,“ vyjádřila se obžalovaná expolicistka Hana Čouková.

Hlavní líčení bude u Krajského soudu ve Zlíně pokračovat za měsíc. Hlavnímu obžalovanému, expolicistovi Marianu Hanákovi, hrozí až dvanáctiletý trest. Zároveň čelí obžalobě u Městského soudu v Praze kvůli daňovým únikům při obchodování s kovy.