Bývalá farma Bolka Polívky byla vydražena za patnáct milionů

Olšany - Areál bývalé farmy Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku byl dnes vydražen za vyvolávací cenu 15 milionů korun. Zájemci o areál byli dva, druhý však ani jednou nepřihodil. Kdo je novým majitelem, není jasné, protože jeho právní zástupce okamžitě odjel a řekl, že nemá oprávnění mluvit s médii. Pohledávky za farmou přesahují 50 milionů korun. Uspokojeni tak budou zajištění věřitelé, jejichž pohledávky jsou zhruba čtyři miliony, zbytek si rozdělí nezajištění věřitelé.

Nejpozději do 45 dní bude jasné, kdo je novým vlastníkem. „Do té doby totiž musí vydražitel zaplatit a poté se provede přepis v katastru nemovitostí,“ řekla Marcela Koutná z Dražební společnosti Morava. Sdělila jen, že vydražitel je právní subjekt z Prahy.

Nový majitel Panzionu Olšany získal kromě souboru nemovitého a movitého majetku také některé ochranné známky. Pokud tak herec bude chtít i nadále používat označení pro některé populární pořady, bude se muset s novým majitelem domluvit.

Není dražba, jako dražba

V dražbách se točí spousta peněz - rekordní byl rok 2010, kdy šlo o víc než třináct miliard korun. V následujících letech částka klesla na devět miliard. I dražby je ale třeba rozlišovat, a to na ty, které dělají dražební společnosti a exekuční dražby.

Na dražbu nedorazil například podnikatel Alexander Seidl, Polívkův přítel, který původně avizoval, že by měl o koupi zájem a po splacení dluhů by areál Polívkovi vrátil. Nezájem zdůvodnil závazky, které vyplývaly z dotační smlouvy farmy s Regionální radou soudržnosti regionu Jihovýchod. Ta však byla k 18. říjnu zrušena. Seidl už dříve koupil okolní pozemky včetně současné příjezdové cesty.

Úřad ROP Jihovýchod se před časem rozhodl ustoupit a své pohledávky přesunul do kategorie nevymahatelné.  Z 15 milionů utržených v dnešní dražbě tak budou primárně uspokojeni menší věřitelé jako zaměstnanci nebo stavební firmy, až po vyrovnání těchto závazků se o své peníze přihlásí i ROP.

Nový majitel získal restauraci, hotel, wellness centrum a některé přilehlé pozemky. Právě dostavba hotelu a stavba wellness centra se stala Polívkovi osudnou, protože nedokázal splatit dluhy stavebním firmám za provedenou práci. Před rokem podala stavební firma Kaláb návrh na insolvenci a v dubnu poslal soud farmu do konkurzu. 

Dražil se i historický dům Dominik

Olšanská farma není jedinou nemovitostí, která se dnes na Brněnsku dražila. Podobně je na tom i dům Dominik na Šilingrově náměstí v Brně, dříve Dům Stavbařů. I když se očekávalo, že o rekonstruovanou historickou stavbu v samém centru města bude velký zájem, předpoklad se nenaplnil. V dražbě nikdo nelicitoval, objekt nakonec získal za vyvolávací cenu 24,8 milionu podnikatel, který si přál zůstat v anonymitě.

Dům Dominik byl vydražen za necelých 25 milionů korun
Zdroj: ČT24/ČTK

Dominik je součástí bloku měšťanských domů Velký špalíček. Navazuje na stejnojmenný moderní obchodní dům a kromě průchodu na Šilingrovo náměstí se jím dá projít i na ulici Starobrněnskou nebo na nádvoří Domu pánů z Kunštátu. Domem Dominik prochází obchodní pasáž, ze všech obchodů ale zůstalo otevřené už jen knihkupectví. V domě je i velký sál – ten muselo letos na jaře opustit Divadlo šansonu, což přispělo k jeho zániku. Dříve v sále tradičně bývaly taneční lekce pro středoškoláky.

Dražby v České republice

Celková vydražená částka

2010 - 13 miliard korun

2011 - 9 miliard korun

2012 - 9 miliard korun 

Počet dražeb / z toho nedobrovolných

2010 - 2 916 / 770

2011 - 3 436 / 795

2012 - 3 045 / 927

I když byl nakonec Dominik vydražen za vyvolávací cenu necelých 25 milionů korun, podle Josefa Machů z dražební kanceláře je přitom jeho odhadní cena zhruba dvojnásobná. Zájem byl dnes i o obchodní centrum KAB v Blansku. Jeho vyvolávací hodnota činila téměř 24 milionů, vydražilo se za 33,2 milionu korun.

Největší dražbou byl letos prodej bytového domu na rohu ulic Koliště, Cejl a Ponávka. Jeho nájemníci dům získali za sto milionů korun. 

Téma dražeb v UVR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod