Silničáři se připravují na příchod zimy

Moravskoslezský kraj – Moravskoslezští silničáři už začali s přípravami na zimu. Vyměňují nástavby na automobilech za zásobníky se solí či drtí a kontrolují pluhy a frézy. Ve skladech už mají téměř třicet tisíc tun soli. Od počátku listopadu budou v pohotovosti desítky řidičů, kteří musí do půl hodiny vyjet odklízet napadaný sníh.

Silničáři se začali připravovat na zimní provoz. Upravují sněhové frézy a na podvozky montují nástavby se zásobníky na posyp. „Vždycky na jaře a na podzim přehodíme korby. To znamená, že na léto si nasadíme sklápěcí korby a na zimu dáme sypací nástavby,“ upřesňuje vedoucí provozu Správy silnic Moravskoslezského kraje, střediska Nový Jičín, Roman Šenk.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Silničáři mají v kraji k dispozici 135 sypačů, 15 fréz a 29 šípových pluhů. A mají už také sklady plné posypových materiálů. Jen soli letos nakoupili 29 tisíc tun, vloni jí přitom spotřebovali o sedm tisíc tun více. „Předpokládáme, že někdy v lednu, únoru budeme ještě muset, pokud bude dlouhá zima, navézt část soli,“ uvádí mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Krajští silničáři budou letos čistit od sněhu více než 3,5 tisíce kilometrů silnic první až třetí třídy. Posílený zimní provoz spustí prvního listopadu.