Uherským Hradištěm projel mamut

Uherské Hradiště - Muzejníci dnes dopoledne centrem Uherského Hradiště stěhovali figurínu mamuta v životní velikosti. Slovácké muzeum ji převáželo z konzervátorského oddělení v Hradební ulici do hlavní budovy muzea ve Smetanových sadech. Mamut bude součástí výstavy To nejlepší z archeologie - 100 let objevů a výzkumů na Uherskohradišťsku, která bude zahájena 21. listopadu.

Pracovníci muzea figurínu mamuta vyráběli od května do září. „Nejdříve se musela vyrobit kostra. Mamut má kolem 2,5 metru na délku a asi 2,5 metru na výšku. Byli jsme omezeni výškou pergoly, pod kterou jsme mamuta vyráběli, ale hlavně tím, abychom prošli dveřmi a dostali se do sálu. Kdybychom mamuta budovali tam, zablokovali bychom zhruba na čtvrt roku všechny výstavy,“ řekla Dana Menoušková z archeologického oddělení muzea.

Figurína podle ní odpovídá asi patnáctiletému mamutovi. „Ti byli nejčastěji loveni, což je doložené archeologickými nálezy. Je to kvůli tomu, že již měli velikost dospělého samce, tedy kolem 2,5 metru, ale byli zároveň ještě velmi nezkušení, takže se relativně snadno nechali ulovit. Byli to takoví mamutí puberťáci,“ doplnila s úsměvem Menoušková. Pracovníci muzea s převozem čekali, než bude v sále dokončen model velkomoravské kaple.

Nechtěli totiž, aby se na mamuta prášilo. Po dokončení modelu vyhlíželi vhodné počasí, aby figurína při převozu nezmokla. Dnešní slunečné dopoledne jim přálo, a tak byl převoz, u kterého asistovali i městští policisté, bez komplikací. Za mamutem nyní bude v hlavním sále muzea vytvořen dioramatický obraz krajiny, poblíž bude postavena paleolitická chýše a také vitríny, kam pracovníci muzea umístí nálezy.

Muzeum na výstavě představí to nejdůležitější z archeologie regionu Uherskohradišťska formou sedmi zastavení. „Mezi nejdůležitější patří právě doba lovců mamutů, kde máme doloženo osídlení v části Uherského Hradiště Jarošov, a také období příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu,“ uvedla Menoušková. Expozice podle ní zahrnuje období začínající před asi 35 tisíci lety a končící zhruba 15. stoletím našeho letopočtu.

Výstava lidem přiblíží dobový život včetně obřadů. „Z raritních exponátů tam budeme mít původní mamutí sušené maso nebo mamutí srst s parazity starými 35 tisíc let. Budou tam kamenné artefakty lovců mamutů i řada pokladů z dalších období, třeba nástroje, zbraně a šperky. Vystaveny budou i středověké dětské hračky, nádoby, hrací kostky, normované raménko vah a závažíčko, ale také cenné velkomoravské nálezy,“ uzavřela Menoušková.

Mamut

Mamut (z ruského мамонт) je vyhynulý rod z čeledi slonovitých. Mamuti tedy byli podobní dnešním slonům, měli dlouhé zahnuté kly a severské druhy dlouhé chlupy. V době ledové obývali severní, střední i západní Evropu, Severní Ameriku a severní Asii.

Největší z mamutů, mamut císařský z Kalifornie, sice v kohoutku dosahoval výšky nejméně 4 metrů a mamuti vážili i 6 až 8 tun, ale většina druhů mamutů byla velká jen asi jako dnešní slon indický. Na Wrangelově ostrově u břehů východní Sibiře byly dokonce nalezeny fosilie trpasličích druhů mamutů, kteří byli vysocí jen okolo 1,8 metru.

Mamuti se odštěpili od asijských slonů před asi 4,8 miliony let. Ve střední Asii a v Evropě byli mamuti člověkem hojně loveni. V okolí tehdejších lidských sídlišť byly nalezeny velké skládky mamutích kostí, které svědčí o tom, že pro lovce rozhodně nebyli výjimečnou kořistí. Většina mamutů vyhynula na konci poslední doby ledové. Ještě před 18 až 13 tisíci lety byli rozšířeni ve východní Sibiři, v Beringii a na Aljašce. S postupujícím odtáváním pevninského zalednění mamuti na obou kontinentech hojně vymírali. Úplně zde vymizeli před 10 až 8 tisíci lety.

Zdroj: Wikipedie

Vydáno pod