Lidé mají poslední možnost navštívit Spanilou věž

Tovačov – Ještě do pondělí 28. října mají lidé poslední možnost navštívit 96 metrů vysokou věž tovačovského zámku, která je zároveň nejvyšší zámeckou věží v České republice. Věž se totiž po tomto datu uzavře kvůli rekonstrukci. Znovu dostupná bude až v dubnu 2015. Opravy pět set let staré věže se vyšplhají na deset milionů korun a z velké části je zaplatí Evropská unie.

Zámek Tovačov byl založen ve druhé polovině 11. století. Největšího rozkvětu dosáhl v průběhu 15. století, kdy celé panství spravoval pan Ctibor Tovačovský z Cimburka, moravský zemský hejtman. V 15. století mu také přibyla věž, pro svou výšku a štíhlost zvaná „Spanilá“. Okrovou barvu později vystřídala barva bílá. „Původně byla upravená v takové krémové, romantické podobě. Dnešní barva omítky je šedá břízolitová, kterou dostal někdy ve dvacátých letech za posledního majitele Gutmanna,“ uvádí kastelánka zámku Tovačov Květa Zajícová.

Přestože je zámecké nádvoří zrekonstruované podle podoby, kterou mělo za Pernštejnů a vévodí mu barva okrová, věž zůstane nejspíše i po rekonstrukci šedá. „Je to kvůli věrohodnosti,“ informoval pracovník Národního památkového ústavu Olomouc Ondřej Belšík.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Tovačovský zámek každoročně navštíví přes dvacet tisíc lidí a přesně 200 schodů na věž vystoupá každý třetí. „Když návštěvník vyjde na vyhlídkový ochoz, tak opravdu nevidí reprezentativní prostor. Vidí okna, která jsou ve špatném stavu. Jsou tady více než sto let a je to na nich znát. Jsou tu velké poryvy větru a svítí tady sluníčko, takže jsou vypálená,“ vysvětluje kastelánka.

Kromě oken je třeba opravit podlahy, schodiště, omítky, malby i římsy. Zámek patří městu od roku 1994 a od té doby se ho snaží dát postupně do pořádku. Peníze na rekonstrukci věže se snažilo vedení Tovačova získat šest let. Povedlo se, pětaosmdesát procent zaplatí Regionální operační program.

Opravou věže opravné práce nekončí. Návštěvníkům stačí zámek obejít, aby si všimli, že je celkově ve špatném stavu. Příští rok chce město opravit alespoň předzámčí.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)