Krajský soud: Pirát musí zaplatit škodu 11 milionů korun

Brno - Krajský soud v Brně dnes odmítl odvolání Reného Rozmahela, který na internetové hostingové servery Hellshare a Share-rapid nahrál celkem 372 filmů a nejméně 33 hudebních souborů, ke kterým neměl autorská práva. Brněnský městský soud jej za to potrestal podmínkou a povinností zaplatit jedenáctimilionovou škodu. Tento verdikt potvrdil i soud druhého stupně.

Mladý muž, který díla chráněná autorským zákonem na internet nahrál, dál šířil odkazy na různých diskuzních fórech. Podle žalobce tak zpřístupnil autorská díla veřejnosti. Sám se přitom neodvolával kvůli tomu, že by odmítal svou vinu, ale protože nesouhlasil s astronomickou částkou, kterou má distribučním společnostem uhradit.

Soudkyně byla ale toho názoru, že jedenáctimilionová cifra přímo souvisí s prokázanou škodou, a proto není důvod výši trestu měnit. „Soud rozhodl tak, že v rámci doby podmíněného odsouzení má povinnost k úhradě škody přiměřeně ke svým majetkovým poměrům,“ uvedl státní zástupce Jakub Jiroušek. I kdyby René Rozmahel, jenž se k dnešnímu soudu nedostavil, nestihl škodu do pěti let uhradit, do vězení pravděpodobně nepůjde. Přesto bude asi až do konce života dluh splácet.

Pirátovi nepomohl ani Ústavní soud, také musí platit

Podobný případ nedávno řešil i Ústavní soud. Na něj se obrátil mladík z Liberecka, který ve svých šestnácti letech nabízel na internetových stránkách odkazy na filmy. Celkem jich bylo asi 2500. Původně uloženou pětiměsíční podmínku mu sice zrušila lednová amnestie, ale mladík stejně musí distribučním společnostech uhradit škodu čtyři miliony korun.

Ústavní soud jeho stížnost zamítl s tím, že dává za pravdu předchozímu verditku Nejvyššího soudu. Ten v únoru uvedl, že šlo o kriminální čin. Pirát ale na svých webových stránkách neumisťoval celé filmy ke stažení, pouze odkazy na ně a také tzv. embedovaná videa z jiných serverů.

Mladíka se zastala i Česká pirátská strana s tím, že odkazy jsou již přirozenou součástí webové sítě. Jeho obhajoba uvedla, že porušením zákona by pak byl i provoz populárních internetových vyhledávačů, které také zpřístupňují lidem internetový obsah.

Vydáno pod