Studentský film o vlivu peněz na sport uspěl na festivalu v Liberci

Opava, Liberec - Absolventský snímek studentů Audiovizuální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity Jiřího Vávry a Martina Erbena Sportu zdar se prosadil na 16. ročníku mezinárodního festivalu Sportfilm Liberec. V mezinárodní konkurenci získal Cenu poroty, a byl tak nominován do světového finále sportovních filmů a televizních snímků v Miláně.

„Náš snímek zaujal porotu především díky tématu. Porota ocenila jeho závažnost a aktuálnost a také se jí líbilo zpracování,“ uvedl scenárista filmu Martin Erben.

Autoři se zaměřili na vliv peněz na sport a rozdíl mezi takzvanými velkými a malými sporty. "Základní myšlenka sportu spočívá v radosti z pohybu, z rozvoje těla i duše, z překonávání soupeřů i sama sebe. Motivace sportovců byla dříve takto prostá a ušlechtilá a sláva či peníze byly sice vítaným, avšak neplánovaným bonusem. Zajímalo nás, jak je tomu dnes, kdy vítězí materiální hodnoty nad vším ostatním,“ vysvětloval druhý autor snímku Jiří Vávra.

Sportfilm Liberec je mezinárodní soutěžní festival televizních a filmových snímků s tematickým zaměřením na olympijské ideje, olympijské hry a sport. Odbornými garanty festivalu jsou mimo jiné Český olympijský výbor nebo Český svaz tělesné výchovy.

Filmy letos hodnotili Jiří Kratochvíl z České televize, Hana Jarošová z FAMU, Pavel Benc z Klubu olympioniků, Jakub Bažant z mediální komise Mezinárodní federace sportovních filmů a televizních snímků, režisér, scenárista a kameraman Jaroslav Černý nebo režisér Jiří Svoboda. „Těší mě, že film našich studentů uspěl v konkurenci profesionálů. Považujeme to za velký úspěch," řekla vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Monika Horsáková.

Kromě Ceny poroty si opavští studenti odvezli i jedno neformální ocenění. Na ceremoniálu jim poblahopřála olympijská vítězka Dana Zátopková. „Setkání s paní Zátopkovou bylo perfektní tečkou. Překvapilo nás, jak je ve svém věku úžasně vitální. Ji prý zase překvapilo, že jsme studenti. Popřála nám hodně štěstí v dalším filmování. Byla to obrovská čest,“ řekl Jiří Vávra.

Vydáno pod