Ve Valašském Meziříčí víc než sokolské oslavy republiky lákaly nákupy

Valašské Meziříčí - Oslava státního svátku v režii Sokolů, prakticky nulový zájem veřejnosti. Zkušenost z dnešního Valašského Meziříčí. Třiadvacet tisíc jeho obyvatel si přitom mohlo vybrat variantu oficiální, nebo sportovní. Slavilo sotva několik desítek lidí.

V devět hodin ráno se na hlavním valašskomeziříčském náměstí začali scházet Sokolové. U Masarykovy pamětní desky stál i Pavel Vlček. Ve slavnostní náladě i ve slavnostním sokolském kroji. „Ten byl navržen už Mánesem a tento je momentálně asi prvorepublikový,“ popsal valašskomeziříčský Sokol Pavel Vlček. 

Město se může pochlubit snad celorepublikovým unikátem. Ve svém centru, ve vzdálenosti zhruba sto metrů od sebe, má hned tři pomníky prvnímu československému prezidentovi. Důvod je historický – v letech 1907 a 1911 Tomáš Garrigue Masaryk kandidoval do Říšského sněmu za Valašsko, centrem jeho poslaneckého obvodu bylo právě Valašské Meziříčí.  

NO COMMENT: Oslavy 28. října ve Valašském Meziříčí (zdroj: ČT24)

Dnes už oslavy davy netáhnou. Na ranní oficialitu přišlo kolem 30 lidí, na odpolední Sokolský branný závod jen 18 dětí. I přes minimální účast si organizátoři dali záležet. Zatímco pro nejmladší byla zážitkem první střelba ze vzduchovky, starší kluci se po zvládnutí disciplín dozvěděli, s kým a s jakým výsledkem vybojovali legionáři bitvu u Zborova v roce 1917. „Někdy mám pocit, že Sokol je už poslední institucí, která tenhle svátek slaví a snaží se to vysvětlit dětem,“ posteskla si starostka Sokola Valašské Meziříčí Jana Rosáková. 

Mnohem živěji než na oslavách státního svátku bylo už o pár set metrů dál – u místního hypermarketu.