Tesco zkouší na severu Moravy železniční dopravu

Praha - Obchodní řetězec Tesco začal na severu Moravy vozit část zboží do obchodů po železnici. Během zkušebního provozu železniční dopravy, který trval půl roku, přepravil vlakem přes šest tisíc palet zboží. Ty by jinak po silnicích převáželo dvě stě kamionů. Firma plánuje rozšířit ekologičtější způsob dopravy zboží i do dalších míst.

„S výsledky půlročního zkušebního provozu i jeho ekonomickou stránkou jsme spokojeni. Proto plánujeme další rozšíření železniční přepravy do dalších lokalit severní Moravy,“ uvedl manažer dopravy Tesca Oldřich Král.

Na nádraží Šenov v Moravskoslezském kraji denně dorazí z centrálního skladu v Postřižíně ve středních Čechách speciálně naložené kontejnery, které nahradí dva kamiony. Zboží se na vlaky nakládá v Lovosicích.

Vlaky ale zatím představují jen malé procento zboží, které Tesco přepravuje. „Železnici vnímáme jako ekologickou alternativu dopravy, která je vhodná pro vybrané druhy zboží na určitých trasách,“ řekl Král. Zásadní nevýhodou železniční dopravy v maloobchodním sektoru je, že trvá déle než silniční. „Po železnici kvůli tomu přepravujeme pouze suché potraviny a trvanlivé zboží,“ uvedl manažer řetězce.